Fjällbrynt messmör

Messmöret har en lång historia, men ingen vet egentligen när det började tillverkas. Däremot vet man att mesvarorna är en gammal produkt från fäbodkulturen i mellersta delen av Sverige.

I årsboken Jämten, 2011, berättas det om att några jämtländska forbönder (bönder som drygade ut sin försörjning med att mot betalning utföra olika körsysslor) hade en tunna på cirka 18 kilo messmör med sig när de åkte till marknaden i Levanger i Norge 1683. När Carl von Linné gjorde sina resor i norra Sverige intog han gärna en smörgås med messmör på.

Mesvarorna har varit intimt förknippade med fäbodarna. På fäbodarna omvandlades mjölken till smör, ost och mesvaror i form av messmör och mesost, vilket var en viktig ekonomisk inkomstkälla. Tillverkning av mesvaror krävde mycket ved, och ett messmörskok kunde ta en hel dag, beroende på hur mycket vassla som skulle kokas in. Att sköta omrörning i de stora messmörsgrytorna och se till så att det inte brändes vid, var ett av butösernas (kvinnor som arbetade med djuren på fäbodvallarna) jobb.

Betty Svedlund kokar messmör i Vemdalen 1962. Tillverkningen krävde kontinuerlig tillförsel av ved och att man rörde om i den stora messmörsgrytan. Foto: Einar Montén, Jamtlis Bildbyrå.

Messmör tillverkas av vassle som är en biprodukt från osttillverkningen. Vasslen är en tunn vätska som ser ut som vatten, men som är mycket näringsrik. Osttillverkarna upptäckte att om man kokade vasslen i gjutjärnskärl så tjocknade den när vätskan avdunstade.

I dag tillverkas messmör i stora rostfria tankar i ”messmörets huvudstad” Östersund, och säljs i hela landet. För 75 år sedan, 1939, började Jämtlands mejeriförening saluföra Fjällbrynt messmör. Namnet messmör lyckades de få registrerat som en patenterad märkesvara, vilket innebär att det i dag är Sveriges näst äldsta i bruk varande märkesvara.

I dag har mesvaror börjat användas inom matlagning och vid chokladtillverkning, vilket innebär att produkten med sitt ursprung i fäbodkulturen fortsätter att vara en del av matkulturen. Ordet mes i messmör och mesost kommer från det norska ordet myse som betyder just vassla.

Tillverkningen av Fjällbrynt sker sedan 2018 i Haninge utanför Stockholm.

Ur Företagshistoria 2014:4

Text: Seved Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *