Flaskornas flaska från Limmared

Glasflaskor. Brännvin är en allt annat än komplicerad vara. En lyckad brännvinsprodukt kräver därför snarare en unik förpackning än ett unikt innehåll för att nå framgång. Absolut Vodka uppfyller med råge detta krav. Och det är glasbruket i Limmared som tillverkar den världsberömda flaskan.

Historien om hur det statliga Vin & Sprit lyckades bli världsledande med sin Absolut Vodka är välkänd. Och flaskan som reklammannen Gunnar Broman skapade med en gammal medicinflaska som förebild finns numera i var mans medvetande. Enligt Broman själv handlade framgången om att han bröt helt med den traditionella designen för spritflaskor. I stället för höga, vackra och utsirade flaskor med fina etiketter skapade han den lilla, knubbiga och etikettslösa Absolutflaskan. Och som så ofta när något inte faller inom ramarna för det etablerade, blev Broman rejält utskälld innan succén var ett faktum.

Spritfabriken i skånska Åhus hade vid denna tid gått på sparlåga ett tag. Bara ett trettiotal anställda fanns kvar 1977, och nedläggningshotet vilade tungt över dem. I detta läge började arbetet med att satsa på en svensk exportvodka, och Gunnar Broman som blivit känd för produkten Pripps Blå fick uppdraget att utforma flaskan. Två år senare skeppades den första lasten från Åhus till USA, och knappt tio år senare hade den svenska vodkan gått förbi sin främsta konkurrent, ryska Stolitjnaja, på USA-marknaden.

Arbetare utanför glashyttan i början av 1900-talet. Bildkälla: Limmareds hembygdsförening.

Sveriges äldsta förpackningsglasbruk

Men själva flaskan – det mest centrala i produktens framgångssaga – tillverkades inte i Åhus av Vin & Sprit. I stället gjordes den i Limmared. Valet av glasbruk visade sig vara högst värdigt denna symbolmättade svenska produkt. Glasbruket i Limmared är nämligen Sveriges äldsta förpackningsglasbruk som fortfarande är i drift. Limmared hade också en lång tradition av att tillverka flaskor helt i stil med Absolutflaskan, om än för andra ändamål. Under många år hade man varit marknadsledande i produktionen av medicinglas och kemtekniskt glas. Och som symbol för detta byggde man till och med en väldig råvarusilo i form av en apoteksflaska i samband med en omfattande ombyggnad och modernisering på 1940-talet. I mer modern tid kom produktionen på glasbruket att alltmer inriktas mot flaskor för läsk, öl, vin och sprit. Bruket var helt enkelt redo för att ta sig an Sveriges mest kända flaska genom tiderna.

Men alltsammans började långt tidigare. År 1729 köpte kaptenen vid Älvsborgs regemente, Gustav Skarp, Limmareds säteri. Han hade då gjort en lyckad militär karriär, blivit adlad och antagit namnet Ruthensparre. Områdena runt Limmared erbjöd allt som behövdes för glastillverkning. Med ved, kisel och lövträdsaska inom räckhåll ansökte Gustav Ruthensparre 1740 om tillstånd att få starta glasbruk. När han avled nio år senare hade bruket tillverkning av bland annat vinglas, ölglas och – naturligtvis – apoteksflaskor.

Brusewitz tog över verksamheten

Bruket fortsatte att drivas av Ruthensparres fru Anna-Magdalena Ruuth, och därefter av deras barn. Under andra halvan av 1800- talet kom grosshandlarsonen Fredrik Brusewitz från Göteborg att ta över verksamheten. Brusewitz hade via sina studier vid Chalmers fått möjlighet att resa runt i Europa och studera glasindustrin i flera länder. Sina kunskaper omsatte han genom att anlägga glasbruk i både Mossebo och Strömfors i Västergötland, samt genom att utveckla bruket i Limmared, som under hans ägo växte i betydelse.

Sonen Carl Axel Brusewitz fortsatte i sin fars fotspår, utbildade sig till ingenjör och reste runt i Tyskland, Österrike, Belgien och England för att studera glashantering innan han 1900 blev verkställande direktör för AB Fredrik Brusewitz, som bruket nu hette. Resorna utomlands gav uppenbarligen inspiration till modernisering och upprustning. Nya och bättre arbetsmetoder sjösattes, en modernare glasugn installerades, och de första halvautomatiska pressblåsningsmaskinerna i Sverige anskaffades. Den gamla och slitsamma munblåsningsmetoden var på väg bort.

Nya resor till kontinenten ledde till att ytterligare rationaliseringsmetoder kunde införas, och bruket hade nu uppnått sin marknadsledande position som tillverkare av apoteksglas, reagenskärl och artiklar för kemisk industri. Också antalet arbetare ökade rejält under Carl Axel Brusewitz tid. Mellan 1900 och 1930 fördubblades personalstyrkan från 120 till 250. Man hade nu också anställt en egen formgivare, Edvin Ollers. Tidigare hade modellerna hämtats från utlandet, men nu kunde bruket designa sina egna glasförpackningar.

Den rationalisering och mekanisering som Carl Axel Brusewitz dragit igång togs ytterligare några steg under 1940- och 1950-talen, då de sista resterna av munblåsning helt försvann.  År 1955 slutade också den sista manuella verkstaden att användas. Nya, helautomatiska maskiner köptes in, även om en del av de gamla ¾-automatiska användes ända in på 1960 talet.

Några olika specialupplagor av Absolut-flaskan genom åren. Fotograf Johan August Strindberg, Centrum för Näringslivshistoria.

Unik Design

När Vin & Sprit behövde en tillverkare av sin nya Absolutflaska var Limmared ett gott val, både sett till brukets traditioner och till dess funktionalitet. Fast en del utmaningar har man trots allt ställts inför – det handlar inte bara om att tillverka 120 miljoner flaskor om året. När produkten är så beroende av sin förpackning, som ju Absolut Vodka är, krävs det att man ligger i framkant hela tiden, även om själva flaskans form i det närmaste är helig.

Som ett marknadsföringsgrepp fick Limmared uppdraget att 2012 tillverka fyra miljoner Absolutflaskor som alla skulle vara olika. Lösningen blev att med 35 olika färger och 51 olika mönstervarianter skapa unika kombinationer av den befintliga flaskan. Och året därpå var det dags igen – ytterligare fyra miljoner unikt designade flaskor, fast den här gången tillsattes en droppe koboltblå färg i glasmassan under slutet av tillverkningsprocessen, vilket gav en strimma blått inuti glaset på varje flaska.

De stolta svenska glastraditionerna lever vidare i Limmared, i symbios med en av våra mest kända produkter. Visst är Vin & Sprit numera franskt, och Limmareds glasbruk ägs av irländska Ardagh Glass, men innehållet i flaskorna har odlats fram på svenska jordar, och flaskorna tillverkas på landets äldsta förpackningsglasbruk.

Ur Företagshistoria 2015:3

Text: Johannes Ståhlberg & Maria Kapla

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *