Den 26 maj 1845 godkänner kommerskollegium att bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder får inrätta och bedriva mekanisk verkstad på Kungsholmen i Stockholm. Innan slutet av århundradet var Bolinders Mekaniska Verkstad ett av Sveriges främsta industriföretag som tillverkade allt från ångmaskiner till spisar i gjutjärn. Följ med till Fleminggatan 4 på Kungsholmen i Stockholm där allting började.
Bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder hade båda utbildat sig på Jernkontoret och praktiserat på bland annat Motala verkstadsföretag och hos Samuel Owens (Sveriges första ångbåtskonstruktör). År 1843 reste de till England och Skottland för att där ta del av den revolutionerande verkstadsindustrin och främst den nya gjuteritekniken. Väl hemma i Sverige grundade bröderna J och C.G. Bolinders Mekaniska Verkstad och köpte en tomt på Kungsholms strand mellan Kaplansbacken och Klara Sjö och byggde där en av Stockholms största fabriker.
Skriven och inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.
Fleminggatan 4, Bolinders Mekaniska Verkstad
Vi står vid Klara sjö på Kungsholmen, ett stenkast från Stadshuset och det var här, just på Flemmingsgatan 4, som bröderna Jean och Carl Gerhard Bolinder får beviljat att inrätta och bedriva en mekanisk verkstad år 1844.
Innan slutet av århundradet var Bolinders Mekaniska Verkstad ett av Sveriges främsta industriföretag som tillverkade allt från ångmaskiner till spisar i gjutjärn.
Den platsen vi står på nu ligger inte så långt ifrån Kungliga Myntets tomt där Sveriges första ångbåtskonstruktör, britten Samuel Owen – tidigare drev företaget Kungsholmens Mekaniska Werkstad, en fabrik som innehöll både gjuteri och mekanisk verkstad. Och det var i denna fabrik som Jean Bolinder gjorde sina första år i branschen då han tillverkade myntpräglingsmaskiner.
Ett år innan de startade sin verksamhet här på Kungsholmen reste bröderna Bolinder till England och Skottland för att där ta del av den revolutionerande verkstadsindustrin och då främst den nya gjuteritekniken.
Bröderna blev oerhört inspirerade och i Bolinders arkiv kan man idag hitta ett tidigt prov på svenskt industrispionage! Det var brodern Carl Gerhard som i sitt ritblock skissade och ritade av allt som han och brodern upptäckte vid ett besök i industristaden Manchester. En hel del av dessa skisser leddes sedan vidare i produktion vid Bolinders Mekaniska Verkstad som kom att bli Stockholms största fabrik.
Till en början var det mest en reparationsverkstad där ångmaskiner reparerades. Efter några decennier byggdes även en ångmaskinsfabrik. Så småningom tillverkade Bolinders alla slags maskiner, bland annat för den framväxande pappers- och trävaruindustrin.
Bröderna Bolinder blev så småningom pionjärer inom den svenska verkstadsindustrin då de var bland de första att inrätta mekaniska fabriker i landet. De introducerade och tillverkade även modern utrustning – allt från köttkvarnar, diskmaskiner, emaljerade hushållskärl och sanitetsprodukter, potatisskalare, ammunition, kylskåp och elektriska spisar – kallad ”den tänkande spisen”.
Man hade redan år 1919: 1 900 anställda och engagerade sig aktivt i personalens boendeförhållanden och uppförde därför arbetarbostäder. År 1945, då Bolinders var ett mycket lönsamt företag, startade man projektet Bolinderbyn där man under åren fram till 1948 byggde 21 radhuslängor med 168 lägenheter i Kallhäll i Stockholm. Dit även produktionen flyttade år 1932 då verksamheten här på Kungsholmen lades ner.
Och här på Flemmingsgatan 4 hittar vi i dag Tekniska Nämndhuset som byggdes mellan åren 1962 – 1965 och inrymmer Stockholmskommuns tekniska förvaltningar.
Dela med dig av dina tankar