Företagsamma Stockholm: Clas Ohlsons första butik, Hamngatan 37

Clas Ohlson grundade cykelverkstaden och postorderföretaget Clas Ohlson & Co 1918. Hundra år senare är företaget mer livskraftigt än någonsin. Clas Ohlson är precis som grundaren kreativt och drivet. Då som nu bygger verksamheten på en fast tro om att en nöjd kund kommer tillbaka. Följ med till Gallerian på Hamngatan 37 i Stockholm där Clas Ohlson öppnade sin första butik.

 

”Det jag längtar mest efter är sill, knäckebröd, lingon och Clas Ohlsons postorderkatalog.” Orden står skrivna i ett brev från en Australien-emigrant och skickades till Insjön någon gång under slutet av 1960-talet. Redan då ansågs familjeföretaget som firade 100 år 2018 vara något av det allra mest svenska som fanns. På slutet av 1980-talet var det dags att testa sina vingar i Stockholm där företaget öppnade sin första fysiska butik i Gallerian på Hamngatan 37.

Inläst och skriven av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.

Det här är en del av en serie – lyssna på fler poddar här >>

Clas Ohlson på sitt första kontor 1923.

Hamngatan 37, Clas Ohlsons första butik

Vi står på Hamngatan 37 vid Gallerian i Stockholm som 2021 fyllde 45 år. Sedan starten har denna plats varit en viktig shoppingdestination i huvudstaden för både stockholmare och turister. Det var här som flera företag så som Sko-City, Expert och Polarn o Pyret och många fler öppnade sina butiker år 1976.

Men det var först i slutet på 80-talet som även Clas Ohlson bestämde sig för att expandera och öppnade då företagets första butik i Stockholm.

Själva Gallerian hade ju byggts i samband med att Klarakvarteren i Stockholm skulle rivas och moderniseras. Även Clas Ohlson, som länge varit en postorderfirma, gick under denna tid i tankarna på att modernisera sin verksamhet.

I över hundra år har företaget växt så det knakat och huvudkontoret finns än i dag vid Insjön i Dalarna där grundare Clas tillsammans med sin yngre halvbror Mäx Emil Pettersson grundade ”Clas Ohlson & Company redan år 1918.

Postorderföretaget Åhlén och Holm, i dag mera känt som Åhléns var även det från Insjön och grundarna var faktiskt Clas Ohlsons kusin och morbror. När det till slut blev omöjligt för verksamheten att klara distributionen från Insjön flyttade verksamheten till Stockholm. Clas som var driven redan vid unga år såg en möjlighet att starta eget postorderföretag där många nu när många i bygden behövde arbete.

Personalen rekryterades från Insjön. Det var vanligt att flera generationer i samma familj arbetade hos företaget. Och så är det än i dag. Clas såg sin personal som en enda stor familj, och kände varje anställd till namnet, åtminstone de första årtiondena.

I dag har företaget cirka 200 butiker i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Här hittas ett brett sortiment av produkter inom hus och hem, teknik och hobby.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *