Den tyska immigranten Jakob Schultheis öppnade år 1883 Sveriges i dag äldsta existerande tivoli: Gröna Lund. Raskt restes ett plank runt området med entré mot Långa Gatan som står sig än i dag. Följ med till Gröna Lund, och konkurrenten Nöjesfältet på andra sidan planket.
I dag räknas som bekant Gröna Lund till vårt äldsta nöjesfält. Något som är mindre känt är att det på andra sidan Allmänna Gränd etablerades en konkurrent: Nöjesfältet, år 1924. Nöjesfältet hade vid starten en dansbana och ett standardutbud av tivoliattraktioner men också något som Gröna Lund ännu saknade: en berg-och-dal-bana. Gröna Lund gav dock ett betydligt exklusivare intryck än sin konkurrent, med en elegant tivolidesign i nyklassicistisk stil, skapad av etablerade arkitekter. Konkurrensen mellan Gröna Lund och Nöjesfältet var, trots farhågor om motsatsen, positiv för båda nöjesparkerna som ökade sina publiksiffror.
Skriven och inläst av Centrum för Näringslivshistorias arkivpedagog Anahi Davila Eriksson. Inspelad och klippt av Rita Feldman, våren 2023 på Centrum för Näringslivshistoria. Arrangör: Centrum för Näringslivshistoria.
Det här är en del av en serie – lyssna på fler poddar här >>
Lilla Allmänna gränd 9, Gröna Lund
Vi står på Kungliga Djurgården Lilla Allmänna Gränd 9 på den plats där den tyska immigranten Jakob Schultheis öppnade Sveriges i dag äldsta existerande tivoli Gröna Lund 1883. Mer exakt var det ett område på Djurgårdstadens södra strand som tidigare arrenderats av Djurgårdsvarvet och som kallades för Gröna Lund efter en krog som legat på platsen, som Schultheis tog över.
Sedan 1600-talet hade marken här upplåtits till bebyggelse av bland annat vårdinrättningar för sjömän, bostäder och skeppsvarv. När Schultheis övertog tomten hade den dock sedan länge fungerat som en uppsamlingsplats för sopor. Efter att ha rensat upp skräpet byggde han raskt upp ett plank runt området med entré mot Långa Gatan.
Inuti parken byggdes stånd för pilkastning, skytte och kraftmätning samt tält för varietéföreställningar. Snart tillkom även kaffeservering och en dansbana.
Fram till 1924 hade Gröna Lund ingen större konkurrens på Djurgården, men 1924 öppnade Nöjesfältet på andra sidan Långa Gatan, och en infekterad strid om besökarna inleddes.
Konkurrensen mellan Gröna Lund och Nöjesfältet var positiv för båda nöjesparkerna som ökade sina publiksiffror. I början av augusti 1927 hade Nöjesfältet haft 600 000 besökare under sommaren samtidigt som Gröna Lund haft 550 000.
Hösten 1940 dog både Gröna Lunds vd Gustaf Nilsson och Nöjesfältets ägare Johan Lindgren. Trots att de varit grannar och konkurrenter i över 15 år hade de aldrig talat med varandra. En ömsesidig respekt hade nog vuxit fram, men den hårda kampen om nöjesparksbesökarna omöjliggjorde all närmare kontakt.
1942 blev de två parkerna en del av samma företag men 1957 lades Nöjesfältet ner. Gröna Lund drevs fram till 2001 av familjen Lindgren, varpå tivolit blev en del av Parks and Resorts koncernen.
I dag heter det Grönan i folkmun och det finns inte enbart ett 30-tal åkattraktionerna i parken utan även en stor scen där både internationella och nationella underhållare har uppträtt. Genom åren har Grönan gästats av legendariska akter så som Beatles, Bob Marley (som slog publikrekord) ABBA, Ella Fitzgerald, Iggy Pop, Kiss och Jimi Hendrix.
Något som har gått till historien är att Jimi Hendrix vägrade sluta spela när han stod på Stora Scenen 1970 så att Gröna Lunds program- och artistchef Ove Hahn fick dra ur elkontakten! På den tiden stod nämligen alla åkattraktioner stilla under konserten och då det betalades pengar på varje karusell så var intäkterna viktiga. Därför var det ett måste att sluta spela på angiven tid annars kom Ove direkt.
I dag fortsätter Gröna Lund att erbjuda åkattraktioner och konserter och under en sommardag tar tivolit emot tusentals glada besökare.
Dela med dig av dina tankar