Göteborgs restaurangdrottning

Halländska Judith Karlander var på 1920- och 30-talen den ledande hotell- och restaurangföretagaren i Göteborg med många hundra anställda.

Inte mycket är känt om den halländska bondflickan Judith Olssons barn- och ungdomsår. Hon föddes 1865 på en liten gård i Åsa, vid kusten norr om Varberg. Hemmansägarfamiljen bestod av pappa Elias, mamma Justina och småsyskonen Anna och Hjalmar. Förmodligen kunde Judith under sin uppväxt inte ana att hon många decennier senare skulle bli storstaden Göteborgs uppburna hotell- och restaurangdrottning.

Debuterar som krögare

I 20-årsåldern fick Judith plats som piga på Stackenäs säteri i Karl Gustavs socken i Hallands inre. Där lärde hon så småningom känna gårdens ägare, den sex år äldre Johan Petter Karlander så väl att hon på sommaren 1892 väntade barn med honom. De gifte sig och Judith blev vid 27 års ålder härskarinna på gården. Men efter några år uppstod det problem, äktenskapet knakade i fogarna och gården gick inte heller bra utan det blev konkurs. År 1899 tvingades familjen Karlander lämna Stackenäs och flyttade till Borås där Johan Petter försökte sig på en ny karriär i restaurangbranschen. Även Judith debuterade i Borås som krögare, när hon under några år drev ölkaféet Metropol.

Men sedan blev det till slut skilsmässa mellan makarna Karlander, och år 1907 flyttade 42-åriga Judith Karlander med sina fyra barn till en stor lägenhet i ett praktfullt jugendhus vid Järntorget i Göteborg. Hur hon hade råd att flytta in där är oklart, men den göteborgske storbryggaren och riskkapitalisten Melcher Lyckholm kan ha haft ett finger med i spelet. Det var i alla fall med ett lån från honom som Judith samma år köpte sin första restaurang, ölstugan Tullen, som också den låg vid Järntorget.

Tullen, där skalden Dan Andersson var stammis under de år han var journalist på tidningen Ny Tid, var ett ruffigt ölsjapp när Judith tog över, men snabbt förvandlade hon Tullen till en trivsam lokal där maten smakade lika bra som ölet.

Restauranger på Liseberg

De första 15 åren övertog eller öppnade Judith Karlander restaurang efter restaurang utan att göra alltför mycket väsen av sig. Men 1923 – när Göteborg firade sin 300-årsdag – var också året då Judith blev ”drottningen”. För då ägde inte bara den storslagna Göteborgsutställningen rum utan då öppnades även Lisebergs nöjespark. På själva utställningen, i vilken Liseberg var en del, fick Judith Karlander – nu 58 år – ansvar för den så kallade Tivolires- tauranten som blev mycket populär och ekonomiskt framgångs- rik. Och från första året fick Judith Karlander ansvaret att driva restaurangerna i nöjesparken Liseberg, en prestigefull entreprenad hon lyckades behålla livet ut.

go%cc%88teborgs-restaurangdrottning-1

Judith Karlander drev Tivolirestauranten på Liseberg livet ut. Bild från Göteborgs Stadsmuseum tagen 1923.

Märkesåret 1923 övertog Judith också Palace Hotel vid Brunnspark- en. Palace blev flaggskeppet i Judiths imperium, och hon utvecklade hotellet till stadens ledande. Den av bland andra Carl Larsson smyckade Festsalen på Palace var den givna platsen för de allt fler och allt större sjösättningsmiddagarna. Göteborg hade fått nytt självförtroende i och med den stora utställningen, då staden inte bara fick Liseberg utan också den praktfulla Götaplatsen med Poseidon och Konstmuseet. Och 1927 tillverkades den första Volvon. Det var i denna optimistiska anda som Judith Karlander verkade som stadens hotell- och restaurangdrottning. Under hennes tid i Göteborg tredubblades stadens folkmängd.

En av Judith Karlanders styrkor var att hon kunde få personalen med sig. På Palace ordnade hon med en särskild matsal för personalen. När det gällde menyerna resonerade hon alltid så att det var bättre med många gäster som betalade lite mindre än få gäster som fann sig i att betala dyrt.

I salongerna och sviterna på Palace hörde prinsarna Wilhelm och Eugen till stamgästerna, liksom stora kulturstjärnor som Gösta Ekman och Ernst Rolf. Samtidigt hade Judith kvar sin första restaurang, ölstugan Tullen, som trots sin enkelhet var en av hennes ögonstenar.

En sista expansion

År 1925 flyttade Judith från våningen på Järntorget till en riktig paradvåning på stans finaste adress, Kungsportsavenyn 1. Nästan alla pengar Judith tog ut från sin rörelse la hon på att fylla sin väldiga våning med vackra föremål: konst, antikviteter, fina möbler, silver, porslin och glas.

År 1938 gjorde Judith Karlander, som trots att hon var några och 70 och ännu arbetade 12–13 timmar per dag, sin sista stora expansion av sitt imperium. Hon tog över den anrika restaurangen i Trädgårdsföreningens park.

Den 27 september 1944 avled Göteborgs hotell- och restaurang- drottning, 79 år gammal. Hon sörjdes djupt av sin stora trogna personalstyrka och givetvis även av barnen. Efterlevande inom familjen Karlander drev Palace Hotel fram till i mitten av 1960- talet, då den anrika fastigheten, en gång byggd av köpmannen och konstmecenaten Pontus Fürstenberg, såldes för att bli bankpalats. Efterkrigstidens nya krav på standard och service blev svåra att möta för ett gammalt hotell, och under 1950-talet övertog det nybyggda Park Avenue Hotel positionen som Göteborgs ledande hotell.

Författare: Mats Carlsson-Lénart

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *