Gudrun Sjödén

Gudrun Sjödén gjort sig känd som en designer som alltid har legat i framkant. Hennes färgglada kreationer har väckt stor uppmärksamhet utanför landets gränser och har idag butiker både i New York och London.

Gudrun Sjödén föddes den 5 juni 1942 och växte upp på en bondgård i det lilla samhället Julita strax utanför Katrineholm. I likhet med många familjer vid den tiden hade Gudrun flera syskon, sex stycken närmare bestämt.

Sökte in på konstfack

Redan som liten gillade Gudrun att rita, måla och sy. Intresset bestod under uppväxten och hon bestämde sig för att försöka komma in på textilutbildningen vid Konstfack i Stockholm. Med lite hjälp av en lokal konstnär sammanställde hon en portfolio med arbetsprover, sökte och kom in.

Arbetade som frilansdesigner

Åren vid Konstfack gav Gudrun Sjödén ökad lust att skapa. När studierna var avslutade 1963 tog hon anställning som designer hos Ivar Wahl för att efter några år övergå till att arbeta som frilansdesigner och modejournalist, bland annat för modetidningar som Femina och Damernas värld.

Viljan att bygga något eget fanns hela tiden hos Gudrun Sjödén, men det dröjde till början av 1970-talet innan hon påbörjade tillverkning av kläder under eget namn. Gudrun Sjödéns första butik låg på Regeringsgatan i centrala Stockholm.

Satsade på postorder

Under årens lopp har Gudrun Sjödén gjort sig känd som en designer som alltid har legat i framkant. Hennes färgglada kreationer har väckt stor uppmärksamhet även utanför landets gränser. Gudrun Sjödén satsade tidigt på postorderförsäljning och inledde på 1980-talet försäljning i både Sverige, Tyskland och USA. Företagets första butik utanför Sverige låg faktiskt i USA. Numera dominerar nätet och merparten av företagets försäljning kommer från webbutiken.

Butiker i New York och London

Idag har Gudrun Sjödén 19 butiker runt om i världen, bland annat i New York och London, 250 anställda och en omsättning på strax över en halv miljard kronor. Bortsett från de stora kedjorna är företaget Sveriges näst största modeexportör, nyligen omsprunget av Acne.

Lämnat vd-posten

Gudrun Sjödén överlämnade för några år sedan vd-stolen till Thomas Hedström, men hon förblir chefsdesigner och ansvarar för katalogen och är ofta med vid fotograferingar. De yrkesverksamma åren har kryddats med åtskilliga priser och utmärkelser, till exempel Årets affärskvinna 1993 och Årets entreprenör 2004. År 2006 prisades hon som Sveriges största modeexport bland klädformgivare och året därpå förärades hon en medalj av kungen.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *