Stadsguiden: Kalmar

Som gammal handelsstad har Kalmar alltid präglats av sitt näringsliv. Läget invid Kalmarsund var länge strategiskt för handeln kring Östersjön.

Staden grundades omkring år 1200 och under medeltiden hade Kalmar täta handelskontakter med den tyska Hansan och var en politiskt viktig stad för hela Norden. Kalmarunionen bildades 1397 och kanske kan man säga att det var då som Kalmar nådde sin höjdpunkt.

Redan i mitten av 1600-talet genomförde Kalmar det som just nu pågår i Kiruna, alltså en flytt av hela staden. Flytten gjordes av militära skäl, den nya placeringen på Kvarnholmen var säkrare och dessutom hade en stor del av den gamla staden nyligen brunnit upp. Än i dag ligger stadskärnan på samma plats.

Under många år dominerades Kalmars näringsliv av familjen Jeansson, som under en lång period var en av Sveriges mäktigaste familjer. Den som lade grunden till imperiet hette Johan Jeansson och kom till Kalmar 1850. Han började som bodbetjänt, och startade sedan egen verksamhet inom spannmålshandel. 1869 köpte Jeansson Kalmar ångkvarn och utvecklade den till en av Sveriges största kvarnar. Han grundade också ett framgångsrikt rederi. Familjen Jeansson kom att äga Kalmar varv och drev även färjetrafiken till Öland. Efter Johan Jeanssons död drevs verksamheterna vidare av hans söner, som också startade flera egna företag. Bland annat drev Jeanssondynastin en av landets största margarinfabriker. Familjen levde ett storstilat liv med flotta villor vid Kalmarsund. De engagerade sig också i politiken, såväl på lokal nivå som i riksdagen. I dag bor arvtagarna till det Jeanssonska imperiet i Stockholm, men har på senare år engagerat sig i Kalmar igen genom investeringar.

Familjen Jeansson när Villa Solbacken stod färdigt år 1915. Bildkälla: Villa Solbackens facebook.

Även om Kalmars tongivande position för svensk handel är ett minne blott så har staden ett fortsatt starkt näringsliv. Styrkan ligger i mångsidigheten. I Kalmar samsas industrin, tjänstesektorn och besöksnäringen. Livsmedelsindustrin har länge varit stark och slakteriet och mejeriet är än i dag två stora arbetsgivare. Kalmar är också bas för en rad framgångsrika e-handelsföretag. Ett av de mest kända är Nordic Nest som säljer heminredning. Dessutom är Kalmar en studentstad med det snabbväxande Linnéuniversitetet som huserar i moderna lokaler vid Universitetskajen.

Stadens mest kända byggnad är tveklöst Kalmar slott som med sin karaktäristiska silhuett är ett av landets mest imponerande slott. Den fina slottskyrkan ligger i topp bland Sveriges mest populära bröllopskyrkor. I den rofyllda slottsparken på andra sidan vallgraven står Johan Jeansson staty.

Kalmar är en riktig sommarstad och både svenska och utländska besökare njuter under de varma månaderna av de charmiga kullerstensgatorna och salta vindarna från Kalmarsund. Domkyrkan från slutet av 1600-talet är ytterligare ett populärt besöksmål. Det finns även flera badplatser i staden, som Kattrumpan, Långviken och Stensö. Vid Långviken kan man även vinterbada med tillgång till bastu under den kalla säsongen. Och när du sett dig mätt på Kalmar väntar Öland på andra sidan bron.

1. Varvsholmen

På denna ö i Kalmarsund byggdes skepp, från 1600-talet ända fram till för några årtionden sedan. I dag är Varvsholmen bebyggd med toppmoderna bostäder och kontor. Här finns bland annat Kalmar Science Park med en blandning av startupbolag och stora industrikoncerner.

2. Kullzénska Caféet

KAGGENSGATAN 26

Detta anrika kafé ligger i en av Kalmars mest kända byggnader, ett vackert vitt trähus med röda detaljer. Här bodde under många år syskonen Henning och Signe Kullzén, som på nedervåningen bedrev antikvariat och pappershandel. Kaféet rymmer en lång rad salar, stämningsfullt inredda i gammal stil med tunga draperier och klassiska kakelugnar.

3. Kreugerska huset

NORRA LÅNGGATAN 51

Tändstickskungen Ivar Kreuger föddes i detta hus 1880, även om huset vid den tiden låg på Östra Sjögatan 4. Ivar Kreuger blev en känd finansman, berömd för att ha grundat Kreugerkoncernen. I Kalmar drev Kreuger Fredriksdahls tändsticksfabrik.

4. Margarinfabriken

SKEPPSBROGATAN 12

Den tegelbyggnad som tidigare inhyste familjen Jeanssons margarinfabrik är i dag en del av det moderna köpcentrumet Baronen. Ett fint exempel på hur Kalmars historiska byggnader har integrerats i den moderna staden.

5. Länsmuseet

SKEPPSBROGATAN 51

Ångkvarnen är en vacker tegelkoloss i hamnen som numera hyser Kalmar läns museum. Här finns även en populär lunchrestaurang. Sommaren 2022 öppnar museet en utställning om Kalmars historia och näringslivshistoria.

Kartguide över Kalmar. illustration: Lotte Kölare.

6. Krusenstiernska gården

STORA DAMMGATAN 9–11

Denna stadsträdgård från 1800-talet är en oas av grönska och historia. Här kan man strosa eller njuta av en fika i kaféet. Sommartid hålls många evenemang här och det finns även ett museum om livet på gården.

7. Gamla chokladfabriken

BORGMÄSTAREGATAN 11

Redan 1903 började godistillverkningen i denna fabrik, som från 1970 blev en del av Nordchoklad. Bland annat tillverkades den populära Bridgeblandningen i fabriken, som i folkmun kallades »Chokelauan«.

8. Volvoverken

TRÅNGSUNDSVÄGEN 20

Volvo Kalmarverken var en viktig arbetsgivare i Kalmar under 1970- och 80-talen. Här tillverkades Volvos flaggskepp, modellerna 760 och 960. Den sista bilen lämnade anläggningen 1994.

9. Norden Machinery

PRÄSTKRAGEVÄGEN 15

Miljardbolaget Norden Machinery är världsledare inom tillverkning av tubfyllningssystem och ett viktigt industriföretag i dagens Kalmar. Varje år levereras omkring 150 maskiner från fabriken, som har 300 anställda.

10. Tjorven Café och Museum

BÖLEVÄGEN 1, ROCKNEBY

Tjorven var smeknamnet på en skåpbil som tillverkades av Kalmar Verkstad mellan 1969 och 1971. Tjorven, döpt efter karaktären i Saltkråkan, var ett specialanpassat arbetsfordon för brevbärare, som togs fram efter en förfrågan från Postverket. Bilen var högerstyrd och hade skjutdörr, så att brevbäraren kunde dela ut post utan att kliva ur. Drygt 2 000 bilar byggdes innan projektet lades ner. I Rockneby, strax norr om staden, ligger det enda museum i världen som visar upp Tjorven-bilarna.

Ur Företagshistoria 2022:2

Text: Lisa Bjerre

Illustration: Lotte Kölare

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *