Driftiga entreprenören Gunilla von Platen

De allra flesta känner nog igen Gunilla von Platen som en av investerarna i tv-programmet Draknästet. Hon började sin entreprenörsbana som en lysande säljstjärna och har sedan dess startat flera egna bolag.

Gunilla von Platen föddes 1972 i Turkiet. När Gunilla var fyra år gammal tvingades familjen, som har syrianskt ursprung, att fly till Tyskland under tumultartade omständigheter. Till slut hamnade familjen i miljonprogramsområdet Västra Frölunda i Göteborg.

Visade framfötterna tidigt

Gunilla visade tidigt tecken på en stark inre drivkraft, vid 21 år års ålder fick hon chansen att pröva vingarna som säljare. Gunilla, som fick anställning på försäkringsföretaget Skandia, visade omgående framfötterna och blev uppmärksammad av sina chefer. Gunilla fick allt större ansvar och erbjöds att bygga upp en ny telefonförsäljningsavdelning med inspiration från USA. Gunilla hanterade utmaningen och den nya avdelningen blev efter en kort tid Skandias mest lönsamma.

Startade Xzakt

Gunilla von Platen hade stora ambitioner och i slutet av 1990-talet började hon fundera över möjligheten att starta ett eget företag. År 2000 grundade hon Xzakt Kundrelation med syftet att erbjuda högkvalitativ kundservice åt andra företag. Idag är verksamheten och målsättningen är omsätta en halv miljard kronor år 2020.

Multientreprenör med sinne för affärer

Gunilla von Platen har i flera intervjuer förklarat att hon älskar att göra affärer. Hon har startat ett fastighetsbolag som på kort tid förvärvat fastigheter till ett värde av över en miljard kronor, däribland Filmstaden i Solna. Gunilla von Platen är också engagerad i civilsamhället och har bland annat grundat en stiftelse som arbetar för att hjälpa föräldralösa barn.

Känd från Draknästet

Gunilla von Platens samlade bolag omsätter idag mer än 146 miljoner kronor och har närmare 300 anställda. Hon har tilldelats flera utmärkelser, däribland Årets Stjärnskott, Årets företagspris och Årets entreprenör 2006. Mest känd för svenska folket är von Platen dock troligtvis för sin medverkan i tv-programmet Draknästet i Sveriges Television.

Gunilla von Platen.

Dela med dig av dina tankar

5 svar till “Driftiga entreprenören Gunilla von Platen”

 1. utedusch skriver:

  Hej bra skrivet fortsätt med det du gör 🙂

 2. Birgit Ulfheden skriver:

  Tack för fint program ”Min sanning” våga/kunna vara” med Anna Hedenmo! Du ger oss kvinnor i Sverige kraft att kunna att tro på vad vi förmår. Jag hör till generationen, där kvinnor inte kunde…

 3. kjell Damstedt skriver:

  Har sett programmet, min sanning idag på SVT2. Gunilla von Platen. Utan tvekan den mest fantastiska människa jag sett i en intervjustol. Snabba rediga svar hela tiden på alla frågor genom hela programmet.
  Vilket liv.
  Vilken uppväxt.
  Vilken hjärna.
  Vilket hjärta.
  Vilken kultur.
  Vilket språk.
  Jag blev helt tagen genom hela programmet.
  Allt rakt igenom så äkta.
  Stort tack för dina ord. Gick rakt in i hjärtat.

 4. Anders Hultgård skriver:

  Bästa Gunilla,

  lyssnade till intervjun ”Min sanning” under julhelgen. Jag uppskattar att du talade klarspråk om folkmordet 1915 på de kristna minoriteterna i Mellanöstern. Vad som då hände får inte glömmas bort. Jag har forskat om det gamla Armenien och delvis om den tidiga syrianska kyrkan (Addai-legenden).

  Du var också tydlig om det fortsatta förtrycket av minoriteter i Turkiet, jag tänker på det du berättade om din kusins bröllop. Bra att du lämnar det politiskt korrekta åt sidan.

  vänliga hälsningar

  Anders Hultgård
  professor emeritus i religionshistoria vid Uppsala Universitet

 5. gunilla von Platen skriver:

  Tusen tack!!!
  Varma hälsningar
  Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *