Driftiga entreprenören Gunilla von Platen

De allra flesta känner nog igen Gunilla von Platen som en av investerarna i tv-programmet Draknästet. Hon började sin entreprenörsbana som en lysande säljstjärna och har sedan dess startat flera egna bolag.

Gunilla von Platen föddes 1972 i Turkiet. När Gunilla var fyra år gammal tvingades familjen, som har syrianskt ursprung, att fly till Tyskland under tumultartade omständigheter. Till slut hamnade familjen i miljonprogramsområdet Västra Frölunda i Göteborg.

Visade framfötterna tidigt

Gunilla visade tidigt tecken på en stark inre drivkraft, vid 21 år års ålder fick hon chansen att pröva vingarna som säljare. Gunilla, som fick anställning på försäkringsföretaget Skandia, visade omgående framfötterna och blev uppmärksammad av sina chefer. Gunilla fick allt större ansvar och erbjöds att bygga upp en ny telefonförsäljningsavdelning med inspiration från USA. Gunilla hanterade utmaningen och den nya avdelningen blev efter en kort tid Skandias mest lönsamma.

Startade Xzakt

Gunilla von Platen hade stora ambitioner och i slutet av 1990-talet började hon fundera över möjligheten att starta ett eget företag. År 2000 grundade hon Xzakt Kundrelation med syftet att erbjuda högkvalitativ kundservice åt andra företag. Idag är verksamheten och målsättningen är omsätta en halv miljard kronor år 2020.

Multientreprenör med sinne för affärer

Gunilla von Platen har i flera intervjuer förklarat att hon älskar att göra affärer. Hon har startat ett fastighetsbolag som på kort tid förvärvat fastigheter till ett värde av över en miljard kronor, däribland Filmstaden i Solna. Gunilla von Platen är också engagerad i civilsamhället och har bland annat grundat en stiftelse som arbetar för att hjälpa föräldralösa barn.

Känd från Draknästet

Gunilla von Platens samlade bolag omsätter idag mer än 146 miljoner kronor och har närmare 300 anställda. Hon har tilldelats flera utmärkelser, däribland Årets Stjärnskott, Årets företagspris och Årets entreprenör 2006. Mest känd för svenska folket är von Platen dock troligtvis för sin medverkan i tv-programmet Draknästet i Sveriges Television.

Gunilla von Platen.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *