Hanna Lindmark (1860–1941) växte upp under mycket fattiga förhållanden i Arnäs, Ångermanland. Nio år gammal auktionerades hon bort på en fattigauktion.
Hanna blev tidigt frälst och drömde om att bli missionär. Men hon saknade ekonomiska möjligheter att skaffa sig utbildning för detta. I stället blev hon hushållerska på KFUM i Östersund. Där visade hon stora talanger som organisatör och restauratör.
Vid 42 års ålder 1902 startade Hanna Lindmark en egen servering som också skulle utbilda unga flickor i matlagning. Efter tre år flyttade Hanna och Axel Lindmark, som hon hade gift sig med 1904, till Norrköping. Där skulle en stor industriutställning hållas 1906, vilket de räknade med skulle skapa efterfrågan på serveringsställen.
Skola för matlagning
Det var i Norrköping som namnet Margaretaskolan användes för första gången. Till serveringen och utbildningsverksamheten lades nu också en butik med färdiglagad mat. En rad Margaretaskolor skulle sedan tillkomma runt om i landet – då även med en fjärde gren, festlokalen. Givetvis var alla Margaretaskolor alkoholfria.
Makarna kompletterade varandra bra. Axel var en pedantisk och försiktig räknenisse medan Hanna var utåtriktad och dynamisk.
Hanna Lindmark testamenterade nästan hela sin kvarlåtenskap, inklusive Margaretaskolan, till fyra missionssällskap. Dessa anförtrodde ledningen för verksamheten till personer som inte klarade av att sköta den. Problemen doldes genom missvisande ekonomisk redovisning och senare även omfattande förskingring av Margaretaskolans medel. 1977 stängdes den sista Margaretaskolan och företaget likviderades.
Dela med dig av dina tankar