Helge Palmcrantz (1842-80) var en mycket duktig konstruktör som lade grunden till en av landets första snilleindustrier.
Han föddes i jämtländska Hammerdal och studerade vid läroverket i Östersund. 1861 började han på Teknologiska Institutet i Stockholm (sedermera KTH). Där tog han initiativ till den än i dag existerande studenttidningen Blandaren. Palmcrantz tog examen i väg- och vattenbyggnadskonst 1864.
Efter avslutade studier återvände Palmcrantz till Jämtland där han uppfann en räknemaskin och byggde om Frösöbron. Sedan började han experimentera med nya vapenkonstruktioner. Detta ledde till att han 1866 fick anställning som ritbiträde vid en statlig vapenkommitté i Stockholm.
På 1870-talet konstruerade han kulsprutor och slåttermaskiner av mycket hög kvalitet – ”skördemaskiner för både livet och döden”, som Palmcrantz själv beskrev sin verksamhet. Den lätta skördetröska som Palmcrantz konstruerade kunde dras av endast en häst mot tidigare normalt två. Hans mycket effektiv kulspruta, som hade en rad pipor sammanbyggda bredvid varandra, kom att exporteras till flera länder i Europa och Sydamerika.
Tillsammans med svågern Theodor Winborg bildade han 1876 företaget Palmcrantz & Co i Stockholm. Winborg var kemist och företagare, i dag mest känd genom Winborgs ättika. Palmcrantz & Co växte snabbt och 1879 inköptes en del av Carlsviks nedlagda textilfabrik på Kungsholmen. Byggnaderna var i gott skick och kunde med små medel ändras till mekanisk verkstad. 1880 hade företaget 270 arbetare vid 189 maskiner.
Helge Palmcrantz avled i en tarminflammation 1880, endast 38 år gammal. Han hade, om han fått leva längre, haft förutsättningar för att bli ett av Sveriges stora industrisnillen.
Affärsmannen och konstruktören Thorsten Nordenfelt, som hade samarbetat med Palmcrantz, köpte 1886 kulspruteavdelningen i Palmcrantz & Co och drev den vidare som Stockholms Vapenfabrik.
Dela med dig av dina tankar