IBM

IBM är ett av de äldsta it-företagen i Sverige. De har bland annat bidragit till utvecklingen av det svenska folkbokföringssystemet och trängselskattesystemet i Stockholm.

IBM (International Business Machines) grundades i USA 1911 för att tillverka hålkortsmaskiner. Under 1960- och 70-talen svarade IBM för ungefär två tredjedelar av världsmarknaden för datorer, en utveckling som på allvar hade inletts 1964 med IBM 360.

Den första hålkortsmaskinen från IBM kom till Sverige 1913 och levererades till Brand- och Lifförsäkrings AB Svea i Göteborg (senare en del av Skandia). Ett svenskt dotterbolag till IBM bildades i Stockholm 1928. Hålkortillverkning startade i Sverige 1932. IBM levererade den första elektriska skrivmaskinen till Sverige 1936. Köpare var Elverket i Stockholm.

1954 invigdes en fabrik i Vällingby i Stockholm med hålkortstryckeri samt tillverkning av hålkortsmaskiner, elektriska skrivmaskiner och tidkontrollutrustning. Hålkortstryckeriet stängdes 1980.

Ett IBM System/360 i användning hos Volkswagen. Bildkälla: Wikimedia Commons.

År 1970 invigde IBM en skrivarfabrik i Järfälla norr om Stockholm och efter utbyggnad blev den på 1980-talet IBM:s största skrivarfabrik i världen. Nästan hela produktionen gick på export. IBM sålde denna verksamhet 1994.

IBM var ett av de första företagen som flyttade till Kista, som sedermera utvecklades till ett världsledande elektronikkluster. Sedan 1978 ligger IBM:s svenska huvudkontor där.

År 1981 lanserades persondatorn IBM PC i USA och två år senare kom den till Sverige. IBM sålde sin PC-tillverkning till kinesiska Lenovo Group 2005. IBM producerar i dag IT-system, programvaror och andra tjänster inom området informationsbehandling.

 

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *