ICA trogen sedan 1930-talet

Det finns många stamkunder i ICA-världen, men det finns bara en som Anna-Greta Hansson. Hon började handla hos Simonsons i Strömsund för 80 år sedan.

Hennes morfar hade visserligen en lant­handel, men den gick omkull i början av 1930­-talet. Efter det handlade Anna- Gretas föräldrar hos Nilsson och Wass­dahl, det vill säga, det som sedan skulle bli Simonsons handelsbod och dagens ICA Supermarket.

– Jag gifte mig 1946, och då fortsatte vi att handla på Simonsons förstås, säger Anna­-Greta. Tillsammans med sin man Göran drev hon under många år Cigarraffären i Strömsund.

– Men någon lön fick jag inte ha, säger hon och berättar om dåtidens skatteregler som inte precis gav någon fördel om man var ”närstående” och jobbade i ett litet familjeföretag.

Att det var Simonsons och inte Konsum som blev Anna­-Gretas favoritbutik berodde framför allt på ägaren Gunnar, som drev butiken med sin fru Maud från 1946 och fram till 1970­-talet.

– Han var en otroligt charmerande man, och jag hade ju känt honom hela mitt liv.

Gunnar var också framsynt och kreativ, en av de första som importerade idén med snabbköp och kundvagnar från Amerika till Sverige 1956. Tio år senare invigde han ortens nya flaggskeppsbutik vid Vattudalstorget, då länets största butik med själv­betjäning.

– Det kom till och med folk från Sundsvall för att handla.

Sortimentet i butiken har förändrats en hel del under åren, men för Anna­-Gretas del ligger ungefär samma varor i korgen nu som då. Smör, bröd, ost. Men det finns en skillnad, när fingrarna inte riktigt lyder på grund av reumatism är det skönt att kunna köpa färdiglagade rätter från butikens kök.

– Det känns precis som vanlig hemlagad mat, och billigt blir det dessutom, säger Anna­-Greta, som tycker att en portion räcker till två måltider.

————————————————

* SIMONSONS I STRÖMSUND *

Historien bakom ICA-butiken börjar 1902 när Simon Nilsson och Lars Wassdahl öppnar lanthandel i byn Fyrås. Tre år senare flyttar butiken till Strömsund. Simons son Gunnar och svärdotter Maud tar över 1946 under en tid när samhället växer. De inviger ett snabbköp 1956 men växer snabbt ur det och bygger en ny butik 1966. Paret säljer 1972 vidare till Verner och Ingegerd Åslund, som driver butiken med dottern Berit och svärsonen Per Halserius. När Per och Berit slutar 1999 tar Anders och Birgitta Harlin över. Sedan 2012 driver Thomas och Linda Lundström butiken.

Författare: Sara Adelhult

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *