ICAs historiska hemsida

2017 fyllde ICA 100 år. Centrum för Närings­livs­historia hjälpte ICA uppmärksamma detta genom att producera fyra nummer av specialmagasinet ICAHUNDRA, ta fram sju olika historiska filmer, och uppdatera den historiska sajten ica-historien.se. En historia, många berättarsätt. 

Det har gått över ett sekel sedan Hakon Swenson startade en inköpscentral ägd av handlarna själva i Västerås. Detta uppmärksammade ICA på många sätt under jubileumsåret 2017. I butik dominerar kampanjen ”ICA 100 år – och framåt”. Och före alla handlare, som ju tillsammans är huvudägare i ICA Gruppen, ville ICA berätta om de viktigaste händelserna under 100 år.

ICA gav oss på Centrum för Näringslivshistoria i uppdrag att ta fram ICA-historiens viktigaste händelser inom fem områden (organisationen, handlaren, maten, reklamen och konsumenterna) och att ta ut den berättelsen på så många sätt som möjligt.

ICA har en inspirerande historia, som vi ville berätta på så många sätt som möjligt, säger Mia Ravnborg, ansvarig projektledare på ICA-handlarnas Förbund.

Under året gjorde Centrum för Näringslivshistoria därför:

  • Fyra nummer av specialmagasinet ICAHUNDRA, som ges till ICA-handlare med butikspersonal och till ICA-anställda. ICA HUNDRA har blivit nominerad till Publishing Priset och Design Priset 2017.
  • En historisk film om ICAs 100 år på tio minuter. Nominerad till Publishing Priset 2017.
  • Sex historiska kortfilmer, en för varje ICA-region.
  • En uppdatering till form och innehåll av den historiska webbsajten www.ica-historien.se 

Utöver det har vi på Centrum för Näringslivshistoria även fått uppdraget från Hakon Swenson Stiftelsen att genomföra fyra branschseminiarier under jubileumsåret.

Uppdatering: Vår tidning ICAHUNDRA #1 vann Svenska Designpriset 2017, kategorin ”Kundtidning, print”!  Vår sajt ica-historien.se vann Stora Publishingpriset 2017, kategorin ”Informationssajter, yrke och bransch”. Dessutom var vår ICA-film och ICAHUNDRA-tidningen nominerade till Stora Publishingpriset i två andra kategorier.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *