Icemakers

Per-Axel Andersson och David Sundström drev flygverksamhet i Arjeplog när Opel frågade om de fick låna landningsbanan för att testa bilbromsar. De båda entreprenörerna insåg att här fanns en affärsmöjlighet. Mer än fyrtio år senare är Arjeplog ett internationellt centrum för vintertestning av fordon.

 Icemakers lade grunden till vad som idag är Arjeplogskommuns basnäring – Biltestning. Hotell, restauranger, event, bilservice, de flesta företag höjer drastiskt sin omsättning mellan Lucia och Påsk då biljättarna valfärdar till orten för att testa hur årets bilmodeller presterar på snö och is. Under den korta säsongen omsätts uppskattningsvis en miljard kronor.

Köra bilar på frusna isar

Allt tog sin start 1972 när Kenneth Bäcklund och Stefan Rundquist drev flygverksamhet i Arjeplog. De hade tidigare arbetat som testförare på Saab och när några representanter från Opel frågade om de fick låna landningsbana på Hornavans is för att testa bilbromsar, insåg Andersson och Sundström att här fanns en affärsmöjlighet.

1990 tog sönerna Lars Sundström och Stefan Andersson över Icemakers.

Konkurrenterna ligger vägg i vägg

Arvidsjaur med omnejd har blivit ett kluster för biltestningsindustrin. Idag finns åtta lokala biltestningsföretag som servar biltillverkare jorden runt. Konkurrenterna testar sina fordon bara några kilometer från varandra. En del bil- eller komponenttillverkare har byggt egna anläggningar i Arjeplog. BMW är en av dem.


Per-Axel Andersson och David Sundström

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *