Indiska Magasinet

Indiska Magasinet är ett familjeägt detaljhandelsföretag som startades av missionären Mathilda Hamilton som var arbetade mycket i Indien. På 50-talet köptes butiken av Åke Thambert.

Mathilda Strömberg (1864–1935) föddes i Finspång. Hon reste till USA 1888 och tänkte studera till missionsläkare där. Någon läkarutbildning blev det inte men i Wyoming träffade hon en amerikansk pastor, Gustaf Adolphus Hamilton, som hon gifte sig med. De skickades på missionsuppdrag till Egypten, Palestina och Indien.

Öppnade butik på Regeringsgatan

År 1901 öppnade Mathilda Hamilton en butik på Regeringsgatan i Stockholm, kallad Indiska utställningen. Den var fröet till det som skulle komma att bli butikskedjan Indiska. Alla Mathilda Hamiltons försäljningsinkomster gick till skolverksamhet i Indien.

Säljer butiken

Butikens sortiment växte så småningom med olika sorters hantverk, textilier och kryddor. En filial öppnades i Göteborg. Under första världskriget var det svårt att importera indiska varor. I stället kompletterades sortimentet med prydnadssaker från andra delar av världen. Efter kriget drabbades Mathilda Hamilton både av ekonomiska problem och sviktande hälsa varför hon sålde Indiska utställningen till den tyska familjen Hulek.

Orientalisk inriktning

År 1951 köptes Indiska utställningen, som då var en pryl- och presentaffär, av Åke Thambert (1917–2008). Han föddes i Gnosjö och började jobba redan i unga år. Thambert fångade och sålde kaniner, handlade med sill, levererade svagdricka och mycket annat. Efter några affärsresor till Egypten och Syrien, där han letade efter varor att importera, fick han upp intresset för Orienten. Han blev strandad några månader i Kairo utan pengar, men Åke Thambert kunde försörja sig genom att sjunga på en nattklubb. När han kom tillbaka till Stockholm var han sugen på att göra revansch som affärsman med orientaliska varor som specialitet.

Thambert lyckades, efter viss övertalning, få köpa Indiska utställningen av familjen Hulek, trots att de redan hade lovat bort lokalen till en grannbutik. Han började nu fundera på en ändring av företagets inriktning. Butiker som sålde orientaliska varor fanns det gott om. Däremot var det ont om kläder i naturmaterial, vilken han nu satsade på.

Nytt butiksnamn

Butiken bytte namn till Indiska Magasinet. Företaget växte under 1970-talet till den rikstäckande butikskedjan Indiska. Från 1997 startades butiker även i andra nordiska länder.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *