Ivan Bratt ritade den alkoholpolitiska kartan

Ivan Bratt (1878–1956) föddes i Jönköping. Som läkare blev han engagerad i folks alkoholmissbruk. Han ritade om hela den alkoholpolitiska kartan genom att skapa nya företag för den svenska alkoholhanteringen.

Ivan Bratt föddes i Jönköping och utbildade sig till läkare i Uppsala. Som läkare kom han i kontakt med alkoholmissbruket. År 1907 började han skissa på nya vägar att gå i alkoholfrågan och kom successivt att rita om hela den alkoholpolitiska kartan och skapa nya företag för den svenska alkoholhanteringen.

Bratts fyra hållpunkter

Huvudpunkterna i Bratts program var: bättre alkoholistvård, ökad upplysning i alkoholfrågan, eliminering av de privata vinstintressena inom alkoholhanteringen och begränsning av rätten att köpa alkohol. Den sista punkten utformades sedan som ett motbokssystem.

Startade föregångare till Systembolaget

1913 bildade han både AB Stockholmssystemet och AB Stockholms Folkrestauranger. Stockholmssystemet är ursprunget till Systembolaget. Stockholms Folkrestauranger är en föregångare till den numera avvecklade statliga restaurang- och hotellkedjan SARA (Sveriges Allmänna Restaurang AB), som bland annat drev hamburgerkedjan Clock.

Införde motbok

Ivan Bratt var vd i Stockholmssystemet 1913–1922. I Stockholm infördes inköpsregistrering genom motbok 1914. Bratt lyckades även begränsa vinstmöjligheterna för alkoholutskänkning i staden. Därefter gav han sig i kast med att elmininera vinstintressena inom sprittillverkningen och partihandeln. Genom Stockholmssystemet köpte han upp de privata brännerierna, vilka sedan blev grunden för statliga Vin & Spritcentralen 1917 där Bratt vad vd 1923–1928.

1917 beslutade riksdagen om att motbokssystemet skulle införas i hela landet. Brattsystemet med motbok avskaffades i oktober 1955. I januari året därpå avled Ivan Bratt, 77 år gammal.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *