Joakim Santesson

Joakim Santesson (f. 1946) är läkare och entreprenör som har grundat flera företag. Han startade bland annat vaccinationscentraler över hela landet som snabbt och enkelt erbjöd vaccinationer, till exempel inför utlandsresor.

Tillsammans med läkaren Carl Erik Eriksson drev Santesson läkarmottagningar för företagshälsovård. Kundföretagen påpekade att de hade höga kostnader för terminalglasögon för sina anställda. Santesson och Eriksson startade då butikskedjan Synpunkten som revolutionerade den traditionstyngda optikerbranschen genom att sänka priserna och introducera lördagsöppet.

Mest känd blev dock Joakim Santesson då han, tillsammans med Praktikertjänst, öppnade CityAkuten i Stockholm 1983. Därigenom utmanade han det svenska vårdetablissemanget genom att erbjuda specialistvård i city utan tidsbeställning eller långa väntetider.

CityAkutens affärsidé byggde på insikten att 85 procent av alla akutfall är så okomplicerade att de inte behöver behandlas på sjukhus. Men Joakim Santesson mötte hårt politiskt motstånd under den första tiden eftersom det ansågs fel att privata företag bedrev akutsjukvård, särskilt inte när de som CityAkuten ”plockar russinen ur kakan”.

CityAkuten blev dock snabbt en succé bland patienterna och 1984 öppnade CityAkuten Göteborg.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *