Johan Petter Åhlén

År 1894 blev den femtonårige Johan Petter Andersson (1879–1939) från Insjön i Dalarna agent för det första postorderföretaget i Sverige, John Fröbergs i Finspång.

År 1897 började även farbrodern Erik Andersson arbeta där. Då tyckte Fröbergs att det blev för många anställda som hette Andersson, varför J.P. och Erik fick byta namn till Åhlén (efter födelsesocknen Åhl) respektive Holm.

Det rör sig alltså om männen bakom postorderföretaget Åhlén & Holm, i dag varuhuskedjan Åhléns. Företaget grundades 1899. Den första produkten – ett porträtt på kungafamiljen – såldes i 100 000 exemplar. Efter ett par månader kom denrausin första katalogen som innehöll 272 artiklar. Inte minst för landsbygdens folk blev katalogen en flitigt läst skrift som öppnade en ny värld av konsumtionsmöjligheter. Efter en tid lämnade Erik Holm ägandet av företaget men J.P. drev rörelsen vidare med stormsteg.

En av Åhléns mest populära produkter i början var en årligen återkommande gruppbild av den svenska kungafamiljen, här 1905 års version. Källa: Wikimedia Commons.

1906 grundade JP Åhlén och Erik Åkerlund förlaget Åhlén & Åkerlund i Göteborg. De första produkterna var tidningen Julstämning och ett oljetryck av kungafamiljen. Åkerlund var sedan med och startade förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing 1929. Samma år hade Åhlén & Åkerlund sålts till Albert Bonniers förlag.

Nydanande reklam

År 1911 genomförde Åhlén & Holm en 25 000 kilometer lång resa med reklambil. Många svenskar fick göra sin första biltur i den bilen. Två år senare spred man reklambroschyrer från flygplan och arrangerade flyguppvisningar runt om i landet. Företaget fortsatte att växa och till slut blev det omöjligt att klara distributionen från Insjön varför man 1915 flyttade till Stockholm. Men tre år senare var det dags för den 23-årige cykelhandlaren Clas Ohlson att starta sitt postorderföretag i Insjön. Och där ligger det fortfarande kvar.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *