Johan Petter Johansson (1853-1943) var född i en torparfamilj utanför Vårgårda. År 1886 startade han Enköpings mekaniska verkstad.
Han fick finansiellt stöd till etableringen av godsägare i trakten som behövde en mekaniker för att reparera jordbruksmaskiner. Företaget var Enköpings första verkstadsindustri och blev stadens största industri.
Johansson bedrev omfattande industrirörelse i Enköping under 57 år. Han var även mycket aktiv i kommunalpolitiken. Johansson tog ut närmare 100 patent, bland annat på den ställbara rörtången 1888 och på skiftnyckeln 1892. Idén till dessa verktyg fick han genom allt besvär det var att ta med sig verktyg i många olika dimensioner då man skulle ut på reparationsuppdrag.
Johansson sålde 1890 försäljningsrättigheterna för sina verktyg till Berndt August Hjort. År 1914 blev Hjort även majoritetsägare i verkstadsrörelsen. Johansson sålde sin ägarandel 1916 och företaget blev en del av BA Hjort & Co. Han fortsatte dock med sin uppfinnarverksamhet och konstruerade bland annat en arbetsbelysning, Triplex, föregångare till dagens inställbara skrivbordslampor. År 1919 startade Johansson en fabrik i Enköping för tillverkning av denna belysning.
Skicklig marknadsförare
Berndt August Hjort (1862-1937) var född i Finland och kom till Sverige 1881. Han startade en maskinaffär i Stockholm, BA Hjort & Co, 1889. Hjort köpte 1892 försäljningsrätten även till en annan svensk uppfinning, det sotfria fotogenköket Primus, som Frans Lindqvist hade patenterat samma år. År 1918 köpte Hjort Primus AB som låg på Lilla Essingen i Stockholm och fick ansvar för både tillverkning och försäljning.
Berndt August Hjort var en mycket skicklig organisatör och marknadsförare som bidrog till att Johanssons och Lindqvists uppfinningar blev stora internationella framgångar. Hjort ledde företaget till sin död 1937.
Senast uppdaterad: 23 september 2024
Dela med dig av dina tankar