Skalare. Enklast i racet och ständigt bäst i test. Vem har sagt att genialitet måste vara komplicerad?
Någon vidare historia kring skalarens tillkomst är svår att hitta. Den sägs ha varit omtalad som nyhet vid industriutställningen i Malmö 1896, men moderniteten nådde inte många köksor eller stugsittare. Kniven redde man sig bra med till både potatis, morötter och äpplen, så länge den var vass och handlaget flyhänt.
Superskalaren Jonas i rostfritt stål och med vickbar kniv började tillverkas av Mekanoverken i Forsheda 1953 och även om tillverkningsmetoden har ändrats något under åren så är designen densamma. Jonas säljs i stora kvantiteter i 40-talet länder och slår ofta dyrare och mer konstfullt designade varianter. Det spelar liksom ingen roll hur andra slår knut på sig själva för att göra något bättre, eller hur snyggt och läckert resultatet blir – den oansenliga trotjänaren i kökslådan vinner i längden.
Vardagliga sysslor har stora krav på sig. Det måste gå fort och vara effektivt när klockan stressar på. En del kan inte skala bort från kroppen, andra kan inte skala mot sig. Är man vänsterhänt blir man förstås frustrerad om skalaren inte är anpassad för det. Och hur mycket svinn får skalas ner i vasken utan att det ska bli orimligt?
Mekanoverkens husgerådsavdelning såldes 1998 till Lindén International och det är inte alldeles sant att man inte gjort några förändringar på Jonas. Originalet kvarstår, men numera finns också en ergonomisk efterträdare med ett mer klämvänligt plasthandtag. Och förutom en design som har hållit i 65 år så säger väl inköpspriset på cirka fyrtio kronor allt om att kvalitet inte per automatik måste kosta mer.
Ur Företagshistoria 2018:3.
Författare: Katarina Danielsson, ur boken Svenska Prylar
Dela med dig av dina tankar