Jonny Johansson

Jonny Johansson brukar beskrivas som den främste företrädaren för svenskt mode. Sedan han grundade Acne och släppte de första legendariska byxorna med röda sömmar har företaget växt till ett internationellt modeimperium.

Jonny Johansson föddes 1969 i Umeå. Precis som flera andra av Sveriges samtida modeskapare, till exempel Örjan Andersson, började Jonny Johansson sin karriär som försäljare på klädbutiken JC.

Ganska snabbt blev han rekryterad av reklamaren Johan Lindeberg, som senare själv skulle gå vidare till att bli en del av den svenska och internationella modescenen. Jonny fick ett jobb på Diesel som PR-assistent och inredningsformgivare.

Jeans med kultstatus

År 1997 lade Jonny grunden för vad som skulle komma att bli företaget Acne (Ambition to Create Novel Expressions). Tillsammans med Jesper Kouthoofd, Mats Johansson och Tomas Skoging hyrde han ett kontor ovanför Buttericks på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Det första plagg som skapades var ett par jeans med röda sömmar. Jeansen delades ut till vänner och bekanta och blev snabbt en succé och hett eftertraktade. Idag, många år senare, har jeansen med de röda sömmarna fått kultstatus.

Vd för internationellt företag

Sedan grundandet har Acne tagit upp nästan all vaken tid för Jonny. För att orka med och kunna lägga ned all den tid som krävs för att kunna driva ett internationellt modeföretag har han ändrat många av sina tidigare vanor. Han har helt avsagt sig alkohol och styrketränar i princip varje dag. Dessutom cyklar han varje dag en mil mellan bostaden i Nacka och kontoret på Stora Nygatan i Gamla stan i Stockholm.

Breddar Acne

Jonny beskrivs som en vinnarskalle som aldrig ger upp. Sedan Acne startade strävar han hela tiden efter att göra företaget bättre och hitta nya marknader. Det har inneburit en breddning av Acnes verksamhet och vid sidan av kläder tillverkar företaget numera även reklam, filmer och tidningar. Acne paper är en av företagets produkter, en tidning som genom samarbeten med konstnärer och designers i varje nummer på kort tid blivit ett högt ansett modemagasin med en trogen läsekrets.

Acne är idag ett globalt modeföretag. Acne studios har nästan 250 anställda och omsatte under 2012 över 700 miljoner kronor.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *