Josef Frank

Josef Frank (1885–1967) var son till en judisk textilhandlare i Wien. Modern var konstnärligt begåvad och skapade bland annat textila mönster.

Efter att ha utbildat sig till arkitekt i Wien praktiserade Josef Frank i Berlin 1908–1909. Därefter etablerade han sig som arkitekt i Wien. Omkring 1910 började han även formge möbler och textilier för den egna firman Haus & Garten.

Ett av hans första uppdrag var att utforma inredningen till Die Schwedische Turnschule, en gymnastikskola som ägdes av Esther Strömberg från Sverige. Där träffade han svenskan Anna Sebenius som han sedan gifte sig med.

Anna och Josef Frank tillbringade flera somrar i Falsterbo. År 1924 fick han i uppdrag att rita en villa i Falsterbo för Annas syster och svåger. Den har betecknats som det första svenska funkishuset. Sammanlagt ritade Frank fem villor i Falsterbo.

Efter att Hitler hade tagit makten i Tyskland 1933 kändes situationen otrygg i Österrike. Dessutom gjorde den ekonomiska krisen att Josef Frank hade svårt att få tillräckligt med uppdrag där. I december 1933 flyttade Anna och Josef till Stockholm. En viktig anledning till att de bosatte sig där var ett erbjudande från Estrid Ericson att Josef Frank skulle få en anställning i inredningsfirman Svenskt Tenn, som hon hade grundat 1924. Han kom under mer än 30 år att skapa möbler, lampor, glas och tryckta tyger för denna firma. Vid världsutställningarna i Paris 1937 och New York 1939 kom Josef Franks interiörer att bli starkt förknippade med begreppet ”Swedish Modern”.

Åren 1941–1945 levde Anna och Josef Frank i New York.

Josef frank
Josef Frank

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *