Josef Sachs – mannen bakom NK

Josef Sachs, född 1872, hade detaljhandeln pulserande i blodet så till den grad att han valde bort juridiken, när han tagit examen vid Stockholms realläroverk 1890. Morfars far Benjamin Leja öppnade 1826 en basar vid Gustaf Adolfs torg. Morfar Joseph Leja öppnade 1852 på Regeringsgatan och denna butik tog först fadern Simon över och sedan sonen, den unge Josef, 1892.

Visionären Sachs var emellertid inte nöjd. Han hade hört talas om de stora varuhusen i Amerika och Europa. Genom att gå samman med Stureplans K.M. Lundberg blev Nordiska Kompaniet verklighet två år in på det nya seklet. 1915 kunde varuhuset på Hamngatan så invigas.

Sachs var en passionerad entreprenör. Han var alltid pigg på att introducera kvalitativa och tekniska nyheter i sitt varuhus, exempelvis Sveriges första rulltrappa som stod färdig till invigningen. Affärerna fick gärna expandera utanför Sverige. Allt var möjligt. Faderns rörelse ägnade sig främst åt import. Josef Sachs inte bara såg till att satsa på svensk tillverkning, utan lyckades även exportera svenska produkter. Nyckelorden var kvalitet och omsorg.

Sachs var en djärv ledare och menade att konkurrens är nödvändig medicin mot försoffning. Tvärt emot dem som inte välkomnade varuhuset, insåg han att butikerna i närheten skulle komma att gynnas i och med att utbudet ökade. Synen på marknaden fick Sachs att på ett hotell i Sundsvall 1909 hamna i konflikt med stadsfiskalen. Han hade enligt denne sålt två mattor av orientaliskt snitt utan tillstånd.

I det privata var Sachs en stor samlare av konst och konsthantverk. Han hade svårt att begränsa sitt samlande; helst hade han fyllt ett helt varuhus. I besinningens namn valde han att koncentrera sig på svenskt porslin och svenskt silver. Samlingarna prydde hans hus på Villagatan där han och hans fru Sigrid (född Frænkel) slagit sig ner.

Sachs lämnade vd-posten 1937 men inte viceordförandeskapet i styrelsen, vilket 1944 övergick i ett ordförandeskap han behöll till sitt dödsår 1949.

Författare: Martin Olsson

Martin Olsson är fil. mag. (i bl.a. historia) och arkivarie. Han är även redaktör och delägare i förlaget Anomali.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *