Julfest för NK-personalens barn

Ur Nordiska Kompaniets personaltidning Kompanirullan 1939:11.

Den julfest NK hade ordnat för personalens barn på Leksaksavdelningen och i Lunchrummet söndagen den 26 november 1939 är nog en sådan tilldragelse, som kommer att lysa med ett alldeles särskilt skimmer bland barndomsminnena för alla de småttingar som deltog i den.

(Artikel ur personaltidningen: Kompanirullan 1939:11. NK:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.)

Även deras mammor och pappor samt andra närvarande blevo ju överväldigade av all generositet. Barnen roade sig sannerligen av hjärtans lust – väntade tålmodigt i kön, både för att komma till Farbror Jultomten och för att komma fram till Ritfarbror’n och bli avporträtterande, följde andlöst i ”teatersalongen” tjuren Ferdinands eskapader och mumsade i sig choklad och bakelser medan de förtjust skrikande och applåderande togo del i vad som utspelades i Kasperteatern. Dessutom beundrades Lucia och hennes stjärngossar – och till slut kom det bästa av alltihop, utlottningen av de fina presenterna.

T.v. överst:En mer andlöst intresserad publik än ”tjuren Ferdinand” fått i dessa NK-barn kan man väl inte tänka sig. Nedan överst: disponent Ewers avkomma visade sig vara en kavat krabat, som inte tycktes rädas vare sig ”Tjuren Ferdinand” eller någonting annat. Därunder: Till ”Ritfarbrors” hörna stod det kö, så länge festen varade. Det var spännande att sitta så där för sitt porträtt, tyckte småttingarna. T.v. nedan: Lucia – fröken Margit Falk – visade sig också för NK-barnen, eskorterad av stjärngossar. Bilder och text ur NK:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Den stora bilen att åka i själv fick Lille Lars Nilsson och eftersom han har en nästan jämnårig bror kommer den säkert inte att stå många stunder oanvänd. En docka som var nästan lika stor som hon själv fick Kerstin Carlberg, vars pappa är på CA. För att inte hennes tvillingsyster Ulla-Britt skulle tycka det var för tråkigt skänkte direktör Josef Sachs henne senare en egen docka, som var väldigt fin den också. Med skäl lär också Ulla-Britt vid mottagandet ha ropat:

Tänk en så’n snäll farbror!

En dockvagn med docka fick Monica Adolfsson, vars farbror, herr Salomonsson, arbetar på Specerier. Den fina gunghästen slutligen tillföll Bengt Olsson, vars mamma är på Damkonfektionen.

Flera av de tacksamma NK-föräldrarna ha vänt sig till Direktionen för den glädje som beretts deras småttingar. En representant för ett flertal av dem har överlämnat dessa rader:

För all den glädje våra barn breddes genom julfesten den 26 november, för allt besvär med arrangemang och alla kostnader Direktionen lagt ned på denna fest, bedja vi få uttrycka vår stora tacksamhet.

/NK-mammor och NK-pappor

(Artikel ur personaltidningen: Kompanirullan 1939:11. NK:s arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.)

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *