Den 20 maj 1875 undertecknades en internationell konvention om metersystemets införande av 17 stater, däribland Sverige.
Den som var mest pådrivande för denna reform i Sverige var A.O. Wallenberg. Ett riksdagsbeslut om allmän övergång till metersystemet fattades av riksdagen 1875 med en övergångstid 1879-1888.
En sådan genomgripande förändring öppnade naturligtvis möjligheter för kreativa entreprenörer. En av dem var arkitekten Karl-Hilmer Johansson Kollén i Stockholm. Från och med 1889 skulle det vara förbjudet att inom handeln använda svenska verktum. Men hur skulle människor kunna hantera detta praktiskt? Karl-Hilmer fann lösningen genom att 1883 uppfinna komparationslinjalen som visade meter- och tumskalan parallellt. Sedan konstruerade han en vikbar led och den moderna tumstocken var ett faktum.
Karl-Hilmer grundade 1883 Svenska Mått- och Tumstocksfabriken och 1907 flyttades tillverkningen till Hultafors utanför Borås. Sedan sonen Joel tagit över ledningen gick utvecklingen snabbt framåt och 1925 bytte företaget namn till Hultafors AB. Det ligger alltjämt kvar där och tillverkar 6 mil tumstock om dagen.
Dela med dig av dina tankar