Katarina af Klintberg

I fyrtio års tid har klädföretaget Polarn O Pyret tillverkat och sålt barnkläder. Utmärkande för kläderna har varit de klassiska ränderna i alla möjliga färger. Bakom framgångssagan står entreprenören Katarina af Klintberg.

Katarina af Klintberg föddes i Stockholm 1941 och utvecklade redan i tidig ålder ett brinnande intresse för kläder och design. Efter att ha tagit en ekonomexamen vid Handelshögskolan i Stockholm på 1960-talet sökte hon sig till butikskedjan Tempo, nuvarande Åhléns, där hon fick arbete som inköpare på klädavdelningen. Tiden på företaget blev lärorik och när rollen som marknadschef på företaget Nils Adamsson blev vakant efter några år såg Katarina sin chans.

Kläder för både flickor och pojkar

På Nils Adamsson arbetade Katarina af Klintberg tillsammans med svägerskan och vännen Gunila Axén. När företaget renodlade verksamheten till barnkläder och bytte namn till Polarn O Pyret kom de tillsammans att få ansvar för att utveckla en ny design. Resultatet blev en kollektion som skulle kunna bäras av både pojkar och flickor, så kallad uni-sex. Utmärkande var de klassiska ränderna i alla möjliga färger. Till en början fanns den randiga kollektionen endast för barn, men med åren kom designen även att pryda företagets herr- och damkollektioner.

Vd för Polarn O Pyret

Katarina af Klintberg blev en viktig kugge på Polarn O Pyret. Efter att ha jobbat som marknadschef 1974-1976 tog hon över som VD för företaget. På den posten stannade Katarina till 1983. Polarn O Pyret har sedan dess expanderat internationellt och idag har företaget butiker i fler än tio länder. Bara i Sverige finns cirka 60 butiker och klädföretaget ingår numera i den internationella koncernen Retail and Brands.

Gjorde karriär i klädbranschen

Trots att Katarina af Klintberg lämnade Polarn O Pyret stannade hon kvar i klädbranschen. Tillsammans med Gunila Axén startade hon 1983 klädföretaget Axén & Co vars affärsidé var att ta fram kläder för yrkesverksamma kvinnor. Under 15 års tid var Katarina af Klintberg verksam som styrelseordförande i företaget.

Arbetar med kultursponsring

Katarina af Klintberg har haft ett aktivt yrkesliv. Förutom framgångarna med Polarn O Pyret och Axén & Co har hon dessutom varit VD för Duka i fyra års tid och arbetat som chef för försäljningsenheten på Sveriges Television. Idag är Katarina mycket engagerad i film bland annat för CinemAfrica och Lidingö Filmstudio.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *