Mellan 1880 och 1914 var skånska Mölle ett populärt resmål för många danskar och tyskar.
3 000 personer per dag anlände under den mest intensiva turistperioden. Direkta tågvagnar gick hit från Berlin. Till ryktbarheten bidrog att man i ”Mölle by the Sea” tillät män och kvinnor att bada tillsammans.
Många av företagarna inom besöksnäringen var kvinnor, ofta hustrur till eller änkor efter sjömän och fiskare. En av pionjärerna var Katarina Jönsson (1829-1915). Hennes far var båtskeppare och drunknade då hon var fyra år. Maken var sjökapten och avled i en olycka när Katarina var 39 år. Hon hade då sex barn, varav ett svårt funktionshindrat, och hon var gravid i fjärde månaden.
Katarina bodde i ett grönmålat hus som kallades Gröna längan och själv fick hon smeknamnet Gröna änkan. Huset låg vid foten av den branta Möllebergsbacken där de som skulle promenera upp på Kullaberg passerade.
Som änka blev nu Katarina för första gången myndig. Hon sålde makens tillhörigheter för att kunna inreda en butik i boningshuset. Hon började med att sälja mjölk och utvidgade sedan sortimentet med lemonad, sockerdricka, te, kaffe och andra drycker. Affärerna gick lysande och Katarina Jönsson började nu hyra ut de rum hon kunde avvara till turister.
När hon fick fler förfrågningar om övernattning än hon kunde klara själv, frågade hon andra boende i närheten om de kunde ställa upp. Därmed hade Katarina etablerat en rumsförmedling i Mölle. Det blev kvinnorna i dessa familjer som tog hand om gästerna och de kom i flera fall att tjäna mer pengar än deras män.
Katarina förmedlade rum men maten fick alla gäster inta i Gröna längan. Successivt utvidgade hon sin värdshusrörelse med fler resanderum och bättre utspisningsmöjligheter.
Hennes fyra döttrar hjälpte till i rörelsen. Katarinas yngsta dotter Ida (1866-1936) träffade i mitten av 1890-talet svenskamerikanen Bernhard Paulson (1862-1925), som var född och uppväxt i Mölle och nu på tillfälligt återbesök. Han hade emigrerat efter folkskolan och gjort karriär i den amerikanska hotellbranschen. Ida och Bernhard gifte sig och tog 1898 över verksamheten som nu fick namnet Hotel Mölleberg. Hotellet var kvar i familjens ägo till Idas död även om det utarrenderades från 1918.
Dela med dig av dina tankar