King

King är företaget bakom spelsuccén ”Candy Crush Saga”. Sedan starten 2003 har det delvis svenskägda företaget vuxit i rekordfart.

King grundades 2003 av svenskarna Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren, Patrik Strymme samt italienaren Riccardo Zarconi. Den senare är idag vd på företaget.

Startade King

De fyra grundarna träffades mitt under IT-yran kring millenieskiftet. Riccardo Zarconi jobbade vid tiden på den populära portalen Spray. När IT-bubblan sprack blev det ett hårt slag mot branschen. Sprays planerade börsintroduktion ställdes in och Zarconi bestämde sig för att det var tid att gå vidare. Tre år senare grundade han tillsammans med Sebastian Knutsson, Thomas Hartwig, Lars Markgren, Patrik Stymne, som alla hade en bakgrund på Spray, företaget King.

Tung i början

Den ursprungliga affärsidén var att specialisera sig på spel som kunde spelas direkt på den populära söksajten Yahoo.com. Grundarna lade ned mycket pengar i projektet och det var länge osäkert om satsningen skulle bära. Flera gånger var pengarna på väg att ta slut och konkursen nära. Men till skillnad från många andra IT-företag lyckades King ta sig igenom svårigheterna och vända trenden. Redan 2005 kunde företaget visa vinst. Sedan dess har expansionen gått i en rasande fart.

Candy Crush

King utvecklar numera så kallade sociala ”casual games” på Facebook, mobilspel med applikationer för operativsystemen IOS och Android samt webbspel. Det spel som gjort King känt och genererat störst intäkter är utan tvekan ”Candy Crush Saga”. Spelet går ut på att användaren ska samla poäng genom att lägga godisbitar på rad i olika kombinationer.

”Candy Crush Saga” lanserades 2012, både som Facebook-applikation och som spel för smarta telefoner. Spelet blev snabbt populärt och tillhör idag de allra mest använda spelen på Facebook i världen. I februari 2014 hade ”Candy Crush Saga” nästan 8 miljoner spelare och spelet genererade 800 000 kronor i intäkter dagligen.

Börsintroduktion

Kings huvudkontor ligger i London, men företaget har lokalkontor i en rad städer världen över, däribland Stockholm och Malmö. Företaget har för närvarande nästan 500 anställda. I början av 2014 meddelades att King ansökt om notering på Nasdaq-börsen i New York. Börsnoteringen beräknas in bringa uppemot 500 miljoner dollar till företaget. Kings grundare äger en fjärdedel av företaget.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *