Kista Science City

Kista Science City är ett av världens ledande kluster för mobilteknik. De flesta ledande svenska företag och internationella giganterna inom informations- och kommunikationsteknik har vallfärdat till platsen i norra Stockholm.

Kista Science City (KSC) är en av världens ledande kluster för mobilteknik. Det ligger på Järvafältet och huvuddelen av området tillhör Stockholms kommun medan andra delar tillhör Järfälla, Sollentuna och Sundbyberg.

Alla giganter på plats

2012 fanns 10 000 företag med sammanlagt 72 000 anställda i KSC, därav 1 200 företag med 24 000 anställda inom informations- och kommunikationsteknik (ICT). Praktiskt taget alla ledande svenska företag och de internationella giganterna inom ICT är eller har varit representerade här.

Järvafältet var fram till 1970 ett militärt övningsområde. Efter att militären hade lämnat Järvafältet uppfördes flera bostadsområden här. Stockholms stad etablerade också ett företagsområde i Kista och Akalla intill E4. När staden i början av 1970-talet började intressera företag att flytta hit fanns inga tankar på att detta skulle bli ett elektronikkluster.

De första elektronikföretag som flyttade till Kista 1976–1978 var dels två dotterbolag till LM Ericsson, SRA (Svenska Radio AB) och RIFA (Radioindustrins Fabriks AB), dels IBM:s svenska dotterbolag.

Ericsson flyttar huvudkontoret

Kista blev centrum för Ericssons mobilteknik medan centret för fast telefoni låg kvar vid huvudkontoret i Midsommarkransen i sydvästra Stockholm. 2003 flyttade Ericsson sitt huvudkontor till Kista.

1991 flyttade Jan Stenbecks företag Comvik, Kabelvision och Tele2 till Kista.

Forskare och vetenskap på plats

En viktig del av KSC är den undervisning och forskning som bedrivs här. 1987 flyttade Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) till Kista. Det var en gemensam institution för KTH och Stockholms universitet, bildad 1966. DSV var kanske den första vetenskapliga institutionen i världen som hade forskning och grundutbildning inom teknik i kombination med administrativa, sociala och mänskliga aspekter på datatekniken. DSV tillhör sedan 2010 universitetet. KTH driver i dag Skolan för informations- och kommunikationsteknik (ICT-skolan) i Kista.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *