Ayad Al Saffar kom till Sverige som 20-årig flykting från Libanon 1984. Han placerades på en flyktingförläggning i Rättvik och tjänade sina första pengar i Sverige som bärplockare. År 1985 devalverade Libanon sin valuta. Ayad Al Saffar insåg att man nu kunde göra billiga inköp där av varor som sedan kunde säljas i Sverige. Han visste ingenting om affärer, det enda han visste var att han ville köpa och sälja och att lära sig att göra det bra.
Ayad var inte inriktad på några särskilda varor utan fyllde en container med sådant han kunde komma över billigt, bland annat smink och kläder. Han fick även med sig fem klockor som en kamrat ville att han skulle sälja. När han kom hem till Sverige lyckades han sälja allt. Bäst gick det att sälja klockorna. Ayad insåg att det var här hans framtid låg: bra marginaler samt låga transport- och lagerkostnader.
Familjen flyttade till Stockholm 1987. På dagarna sålde han klockor till butiker, på kvällarna stekte han hamburgare, naturligtvis på hamburgerkedjan Clock. Dessutom reste han runt på olika marknader i landet och sålde klockor. Ayad Al Saffar startade den egna klockbutiken Watch i Stockholm 1989 och grundade Klockgrossisten 1991. Hans affärsidé var att köpa klockor direkt av tillverkarna utan mellanhänder. Genom att hålla låga priser skulle han kunna förvandla klockor från en livslång investeringsvara till en modeaccessoar.
Han kontaktade Konstfack i Stockholm för att i samarbete med dem ta fram specialdesignade klockor under varumärket Axcent of Scandinavia 1996. Det blev en stor framgång. Senare introducerades det egna varumärket Jet Set. År 2002 tog han över den förlusttyngda kedjan Ur & Penn som hade grundats av Erling Persson 1943. Ayad vände snabbt utvecklingen i företaget till vinst. Ayad Al Saffar kom sedan att dominera den svenska klockmarknaden.
Författare: Anders Johnson, ur boken Besvärliga människor – Svenska entreprenörer under 400 år. Timbro Förlag 2018.
Dela med dig av dina tankar