Lyssna och läs: L.O. Smith – affärsman och geni

Affärsmannen och Brännvinskungen L.O. Smith (1836-1913) är mannen på sigillet på Absolut Vodka-flaskorna. Men vem var han egentligen? Läs om mannen som mer än att producera rent brännvin även arbetade för att förbättra arbetarnas villkor.

Under 1880-talet uppförde L.O. Smith världens största spritfabrik i sin hemstad i blekingska Karlshamn. Kanske stod den tidigare fattige bondpojken på toppen av sin karriär när fabriken med plats för 700 arbetare och en årlig produktion på 100 miljoner liter sprit invigdes. Härifrån skeppade han ”bra” brännvin, renat från finkel till främst svenskar och spanjorer, men också italienare, estländare och österrikare.

L.O. Smith var en briljant och framsynt affärsman, förhandlare och utan att någonsin glömma sina rötter. Den något burduse och högljudde mannen klättrade med fast beslutsamhet från butiksbiträde till hamnförhandlare och blev snart hela landets Brännvinskung. Vid sidan om affärerna använde han sin makt till att göra det bättre för arbetarna, han organiserade arbetarringar, föreslog att man skulle underlätta sparande och var drivande i beslutet om allmän rösträtt.

Den vetgirige Smith förhandlade tidigt i karriären in en extra semester för att lära sig språk. Han talade bland annat engelska, tyska och franska flytande och var en internationell globetrotter med världen som spelplats – och det under en tid då människor sällan lämnade den socken de föddes i.

Reymersholms Gamla Spritförädlings AB, Stockholm Etikett Reymersholms Absolut Bränvin. Källa: Tekniska museet.

L.O. Smiths näsa för affärer och genomtänkta strategier var unik. Han såg tillfällena när de dök upp – som när skeppen kom med råbrännvin och lagren var fulla. Smith hävdade att han inte hade plats för mer och prutade rejält för att ändå ta emot det. När han sedan sålde det vidare gjorde han det från ett nästan tomt lager. Eftersom allt var bortlovat blev priset högt.

Han var också helt orädd. När hans första spritfabrik på Reimersholme inte fick avtal att sälja i Stockholms kommun gick han runt systemet och öppnade egen butik på ön. Människorna fraktade han med båt från innerstaden. Han ställde sig upp mot överklassen och drev på förändringar – i deras ögon var han alltför radikal: en uppkomling utan klass och stil.

Pengarna han tjänade satsades vilt i nya spännande projekt; en sockerfabrik och ett ångkök var två av de mindre lyckade. Vid sidan om inhandlades både lyxpersedlar och exklusiva boenden. Paradvåningen Bolinderska Palatset, vid södra Blasieholmen i Stockholm fick folket se i den tidens hemma hos-reportage. Dit fick frun Marie-Louise Collin färska rosor uppkörda från Köpenhamn varje dag.

Parken vid sommarlängan vid Carlhälls gård på Långholmen lär ha varit huvudstadens vackraste. Där arbetade ett 10-tal personer för att hålla perfekt ordning. LO Smith kom åkandes i vagn med vita hästar till första egna spritfabriken på Reimersholme, som riksdagsman och som internationell spritleverantör. När L.O. Smith 1913 dog så gjorde han det utfattig. Det spanska spritkriget som lär vara ett av Sveriges största justitiemord kostade honom hela förmögenheten en gång. Att han sedan hamnade i konflikt med Marie-Louise (då före detta fru) och de tre barnen hjälpte honom inte.

L O Smith med första frun Marie-Louise Collin, u å. Fotograf Gösta Florman. Källa: Karlshamns museum.

I dag känner vi igen honom från logotypen på Absolut Vodkas flaska. Och om Absolutflaskan idag är Sprit-sveriges stoltaste exportvara är L.O. Smith ett otroligt bra val. Han är ju hela landets Brännvinskung.

Text: Anders Landén

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *