Lars Johan Hierta

Lars Johan Hierta (1801-72), född i Uppsala, var en av landets ledande företagare. Han var även en framträdande liberal tidningsman och politiker som arbetade för näringsfrihet, sociala reformer och demokratisering.

Egentligen hade Hierta tänkt sig en karriär som ämbetsman men han drogs till politiken och genom den även till publicistiken. Han köpte ett boktryckeri 1829 och året därpå grundade han landets första moderna dagstidning, Aftonbladet. Han kom även att bli en av landets största bokförläggare.

Stöpningsavdelningen för antikljus på Danviksgatan, Stockholm, 1938. Vid sågen finns S. Ahlberg. Foto: C.G. j:r Rosenberg.

Introducerade stearinljusen

År 1839 grundade han Liljeholmens stearinfabrik i Stockholm som introducerade stearinljusen i Sverige. I början av 1900-talet var detta världens ledande stearinljusfabrik. Sedan 1970 ligger företaget i Oskarshamn. Hierta medverkade till Gefle Manufaktur i Strömsbro 1849, Munksjö pappersbruk i Jönköping 1862 och Stockholms Superfosfatfabrik i Nacka 1871. Han var även engagerad i järnvägs- och rederiföretag, trävaru- och pappersmasseindustri, gasbelysning och grosshandel.

Vid sin död var Hierta en av Sveriges rikaste män. Hans framgång som affärsman grundades på en frisk företagsamhet och tekniskt intresse i kombination med en viss ekonomisk försiktighet och god människokännedom.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *