Löfbergs Lila

Karlstads färg är lila – Löfbergs Lila. Men historien om detta företag börjar egentligen i Munkfors.

Där arbetade Anders Löfberg som bodbiträde, han tyckte att det var för långt till de stora handelshusen i Göteborg och Malmö som tillhandahöll kolonialvaror, alltså produkter som kryddor, te och kaffe.

Därför grundade han tillsammans med bröderna Josef och John kolonialvarufirman Löfberg & Co i Karlstad 1906. Företaget började efter en tid även importera Citroënbilar och rosta eget kaffe. Det fanns vid denna tid ett stort antal kafferosterier i landet. Löfbergs sålde det mesta av sitt rostade kaffe till butiker i Värmland och omgivande landskap som i sin tur malde kaffet och sålde det i lösvikt till kunderna.

1927 delades Löfberg & Co upp mellan bröderna. Josef tog över grossiströrelsen, John fick Citroënimporten och Anders tog hand om kafferosteriet. På 1920-talet hade Löfbergs börjat sälja kaffe i konsumentförpackningar. Kring 1927 fanns elva olika blandningar som såldes i påsar med varierande färg. Löfbergs Lyxblandning såldes i lila påsar, vilket blev upphovet till det övergripande varumärket Löfbergs Lila.

1945 överlämnade Anders Löfberg ledningen för företaget till sin son Åke Löfberg som gjorde omfattande satsningar på modern produktionsteknik och marknadsföring. Det var han som gjorde Löfbergs Lila till ett rikstäckande varumärke. Åkes son Anders Löfberg tog över ledningen för företaget 1976. Han gjorde bland annat satsningar på restauranger, storkök och export.

Löfbergs är i dag en av nordens ledande kaffeindustrier med huvudkontor och rosteri i Karlstad. Företaget har även rosterier i Danmark och Norge samt produktion av te i Danmark. Företaget är fortfarande familjeägt och Anders Löfbergs dotter Kathrine Löfberg är för närvarande styrelseordförande.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *