Under sina första 100 år har Marabous produktportfölj bytt utseende flera gånger om. Dessa detaljerade förpackningar har i dag en egen historia att berätta.
Marabou grundades 1916 av norska Freia, namnet togs efter Freias logotyp som föreställde en maraboustork. På grund av första världskriget kom den egentliga verksamheten igång först 1919.
Chokladen och den andra konfektyren blev framåt mitten av 1920-talet mycket populär och sortimentet växte sig allt bredare. I början av 1930-talet hade man kommit upp i nästan 700 olika artiklar. I och med andra världskriget, och bristen på kakao, socker och grädde, blev man tvungen att banta produktportföljen kraftigt. Kvar blev bara de allra mest populära sorterna.
Den enorma produktrikedomen kom aldrig tillbaka efter kriget, vare sig hos Marabou eller hos andra företag. Snart gällde även en ny estetik och 1930-talets sirliga, detaljerade förpackningar var historia.
Företagshistoria har därför gjort en djupdykning i Marabous arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria och valt några favoriter.
Start – då ett ord förknippat med bilsport – lanserades i mitten av 1930-talet. Senare fick den namnet Frukt och mandel. Namnet Start återanvändes först för en engelsk kola och senare som beteckning på Marabous flingor.
En av de elegantaste chokladaskarna på 1930-talet hette kort och gott Praliner. Ursprungligen såldes chokladpraliner styckvis, man pekade ut de man ville ha och fick dem packade i presentaskar utan tryck. Men på 1930-talet kom Aladdin och flera andra färdiga pralinaskar.
Ursprungligen vara pappret kring alla Marabou-chokladkakor grå. På 1930-talet fick de färg och redan då valdes gult till mjölkchokladen. Enligt tidens sed avbildades även fabriken, och den fanns det anledning att vara stolt över: arkitekt var Ivar Tengbom, känd för Konserthuset och Handelshögskolan i Stockholm.
Serien Marabou-mix byggde på den geniala idén att blanda bitar med två olika smaker i samma kaka. Här har alltså hälften av bitarna punsch- och hälften kaffefyllning. En gentlemans dröm.
Redan på 1930-talet tillverkade Marabou sockerfri diabetikerchoklad i två sorter, en vanlig och en med nötter. Sötningsmedel var sionon, som tillverkas av sorbitol och än i dag är ett vanligt sötningsmedel i t.ex. Tyskland.
En chokladserie bar manliga smeknamn: Lasse, Hasse, Kalle och Pelle. Fast smakerna var inte särskilt manliga: banan, apelsin, persika och hallon. Tiger Choklads förpackning är en kopia av den då populära piptobaken Tidemanns Tiger Brand. Exakt samma tigerbild har använts, man har bara ändrat texten och satt MC (Marabou Choklad) i ovalerna.
Mörk s.k. bitterchoklad var ursprungligen den vanligaste chokladsorten, men mjölkchoklad tog över mer och mer. Marabous Mörk levde kvar ända in på 1980-talet och hade då alltjämt sin starka oranga förpackningsfärg. Då var den en omodern produkt som mest köptes av äldre herrar. Sedan slog trenden om och i dag har Marabou en hel serie med populära mörka chokladsorter.
I dag känner vi Körsbär i likör från Aladdinasken, där den delar befolkningen i de som älskar den och de som hatar den. I äldre tider kunde man köpa den separat.
Ur Företagshistoria 2009:4
Text: Edward Blom
Dela med dig av dina tankar