Martin Göthager

Söder om Ulricehamn ligger Gällstad, en ort med 900 invånare där det under mellankrigstiden fanns en stickmaskin i nästan alla hem. Ur detta har det växt fram flera trikåföretag.

Ivanhoe grundades av Martin Göthager 1946. I dag ägs och drivs företaget av hans tre söner Lars-Erik, Ulf och Göran. Dagens innovativa och funktionella sportmode från Ivanhoe tillverkas fortfarande delvis i egen fabrik, men även hos andra tillverkare i Europa.

Knappast i någon annan svensk region är i industrin och handeln så inriktade på besöksnäringen som i Sjuhäradsbygden. Genom bland annat satsningar som Tygriket i Mark, Kärringarallyt i Ulricehamn och Knallelandet i Borås försöker hundratals företag – textilfabrikanter, postorderföretag och andra – att locka till sig köpsugna konsumenter från när och fjärran.

Det var Martin Göthager som 1976 tog initiativ till det numera så berömda ”Kärringarallyt”, alltså att företagen i Gällstad med omnejd förlade sin fabriksförsäljning till torsdagseftermiddagar. Då fick ”kärringarna” ila mellan butikerna för att göra sina fynd. I dag har flera butiker öppet hela veckan och över en halv miljon besöker årligen Gällstad.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *