Matti Viio

Matti Viio kom två år gammal till Sverige som finskt krigsbarn 1941. Från 1959 till 1972 arbetade han som elektriker och inspirerades då att utveckla nya arbetskläder.

Matti noterade att det ägde rum en teknisk utveckling av material, verktyg och arbetsmetoder under de här åren. Det var bara en sak som inte förändrades: arbetskläderna. De kläder som då fanns uppfyllde inte de krav som borde ställas på rörelsefrihet, styrka och anpassning till moderna verktyg och maskiner.

Tålamodet tröt när ingen lyssnade

Vid flera tillfällen föreslog Matti förändringar. Men ingen lyssnade. Till sist tappade han tålamodet och blev ordentligt förbannad:

”En dag gick jag hem från jobbet och ritade mina egna arbetskläder! Det var mitt sätt att protestera mot den etablerade tillverkningen av arbetskläder. Jag ville visa att vi arbetare har stolthet och kunskap och att vårt behov av respekt är detsamma som för alla andra grupper i samhället.”

Mitt under tekokrisen tog Matti Viio ett djärvt steg 1972  då han beslöt att börja tillverka yrkeskläder. Han fick ta ett banklån för att finansiera tygköpen, ritade själv de första kläderna och lade ut tillverkningen på en liten fabrik. Framgången på marknaden kom nästan omedelbart och 1975 startade han företaget Snickers Original (nu Snickers Workwear) som har blivit ett internationellt framgångsrikt företag då det gäller att utveckla, tillverka och marknadsföra yrkeskläder.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *