Mode och kärlek på museum

De två livskamraterna, modeskaparen Yves Saint Laurent och affärsmannen Pierre Bergé, förstod tidigt vikten av att spara sin historia. Nu finns både museum och en interaktiv webbplats över deras livsverk.

Yves Saint-Laurent föddes den 1 augusti 1936 i Oran, Algeriet. Som 18-åring reste den unga designern – som redan i tidig ålder skapat kläder för sin mor och sina systrar – till Paris. Här studerade han på École de la Chambre Syndical de la Haute Couture där Saint-Laurents skapelser snabbt fick uppskattning. Genombrottet kom när dåvarande chefredaktören för franska Vouge presenterade honom för Christian Dior. Modegiganten såg talangen hos den unge algeriern och anställde honom. När Dior dog i oktober 1957, endast 52 år gammal, fann sig den 21-årige Saint-Laurent utsedd till chefsdesigner för ett av världens främsta och största modehus.

Kärlek vid första ögonkastet

Vid samma tid hade Pierre Bergé, född 14 november 1930 i Île d’Oléron, kommit till Paris och gjort en karriär som bokhandlare. Senare kom Bergé att bli chefredaktör för den politiska tidskriften La Patrie Mondial och blev en viktig person i det litterära och konstnärliga Paris. Under åtta år var han tillsammans med konstnären Bernard Buffet – men allt förändrades när han träffade Yves Saint-Laurent. Det var den 3 februari som Bergé och Saint-Laurent möttes på en middag anordnad av Marie-Louise Bousquet, chefen för den franska upplagan av tidskriften Harper’s Bazaar. Det var kärlek vid första ögonkastet och några månader senare lämnade Bergé Bernard Buffet. Vid den här tiden hade Saint-Laurent haft stora framgångar med sina första kollektioner som chefsdesigner för Dior men blev 1960 inkallad till den franska armén på grund av det algeriska frihetskriget. Först hade modehusets ägare försökt övertyga den franska regeringen att låta Saint-Laurent slippa militärtjänstgöring, men efter att 1960 års beatnikinspirerade kollektion fått dålig kritik av såväl press som kunder lades övertalningen ned och Saint-Laurent ryktes in.

Broderad cape, en hyllning till konstnären Georges Braque från 1988. Foto: Alexandre Guirkinger

Öppnade eget modehus

I 20 dagar var Saint-Laurent i armén innan han på grund av psykiska problem blev inlagd på militärsjukhus där han behandlades med psykofarmaka och elchocker. I november 1960 var han åter i Paris där han stämde modehuset för kontraktsbrott – och vann. Nu började Saint-Laurent och Bergé att skapa sitt eget modehus, med finansiellt stöd från den amerikanska affärs mannen J. Mack Robinson. Den 4 december 1961 öppnades dörrarna till Yves Saint-Laurent, YSL, i Hôtel Particulier på 30 rue Spontini. Den första klänningen – märkt ”00001” – levererades till Madame Patricia Lopez-Willshaw, en viktig person i den parisiska societeten. Under 1960- och 70-talen förnyade YSL modevärlden gång på gång med nya silhuetter och med plagg som safarijackan, byxdressen, skepparkavajen, capen, den A-formade klänningen, skinnjackan och smokingen. Han skapade en kollektion inspirerad av Piet Mondrian, en prêt à porter-kedja, samt kostymer till teater och filmer som The Pink Panther från 1963. I dag menar många att man i Saint-Laurents modeskapande kan se hur kvinnans roll i samhället utvecklades, oavsett om det gällde hennes självförtroende, rätten till sin egen sexualitet eller roll på arbetsmarknaden. Saint-Laurent och Bergé var en självklar del av det parisiska jetsetet samtidigt som de spenderade mycket tid – och köpte även ett hus – i Marrakech. År 1976 var parets kärleksrelation över men de fortsatte som affärskompanjoner. 1983 blir Saint-Laurent den första verksamma modeskaparen att få en soloutställning på Metropolitan Museum of Art i New York. Modehuset fortsatte att expandera men under 1990-talet minskade företagets vinster och 1999 köptes det upp av Gucci.

Försvann från offentligheten

År 2002 meddelade Saint-Laurent att han skulle gå i pension och försvann mer eller mindre helt från modescenen. Samma år genomfördes en retrospektiv utställning på Centre Pompidou i Paris och den 31 oktober grundades Fondation Pierre Bergé – Yves Saint-Laurent som samlade in och bevarade de två grundarnas samt modehusets historia. Den första arkivarien på företaget hade dock anställts redan 1980. I dag består samlingen av över 35 000 föremål och dokument i form av allt från kläder och accessoarer till pappersdockor, teckningar och material rörande företaget. År 2008 avled Yves Saint-Laurent i hjärncancer. Några få dagar innan hade de två kompanjonerna ingått ett borgerligt äktenskap. Pierre Bergé var YSL:s vd fram till 2002 och blev sedan chef för Fondation Pierre Bergé – Yves Saint-Laurent. Den 8 september 2017 avled även han. YSL lever vidare som ett varumärke inom lyxmodegruppen Kering (tidigare PPR), som även äger modehus som Gucci, Balenciaga och Alexander McQueen.

Pierre Bergé och Yves Saint- Laurent i Dar es Saada, 1977. Foto: Guy Marineau.

Museum i Paris och Marrakech

Musée Yves Saint-Laurent öppnade den 3 oktober 2017 i det legendariska Hôtel Particulier 5 avenue Marceau, där Saint- Laurent designade sina kollektioner under nästan 30 år. Huset på 450 kvadratmeter ska hysa såväl retrospektiva som tillfälliga utställningar. Besökarna kan även få kika in i Saint- Laurents studio, bevarad precis som den var när modehistoria skapades där. Ett systermuseum öppnades i Marrakech senare samma år. Den som inte har möjlighet att resa till Paris eller Marrakech kan börja med att besöka museets webbplats där man utöver att ta del av samlingen digitalt även kan dyka ner i ett rikt material om Saint-Laurent, Bergé och modehuset de grundade tillsammans.

Författare: Bodil Hasselgren

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *