Moraklockan

Egentligen heter den ståndur – den typ av klocka som vi ofta lite slentrianmässigt kallar Moraklocka.

Ståndur, eller golvur som de också kallas, är ett ur som är gjort för att stå på golvet. På ett ståndur ger det stora klockfodralet plats för långa lodlinor vilket har fördelen att man slipper dra upp klockan så ofta. Ett exempel på ett sådant ur är Moraklockan. Men en Moraklocka kan också vara en vägghängd klocka, så länge själva urverket är från Mora i Dalarna. Oavsett version är fodralen tillverkade i trä och ofta vackert dekorerade.

Uppfinnaren och industrialisten Christopher Polhem, som brukar kallas den svenska mekanikens fader, är orsaken till att Dalarna tidigt blev ett centrum för klocktillverkning. Han startade nämligen Stjärnsunds manufakturverk utanför Hedemora i Dalarna år 1700. Det var en stor anläggning som 1734 hade 200 anställda, och man tillverkade många olika typer av produkter: köksredskap, manglar, sågar och domkrafter. Men de började även tidigt att tillverka urverk.

Polhem utvecklade det så kallade Stjärnsundsuret och många dalkarlar lärde sig därför att bli skickliga urmakare där. Kunskapen spred sig till byarna runtomkring och allt fler började tillverka klockor. I Mora startades framställning av urverk på 1740-talet. Lokala snickare utformade sedan klockfodralen i varierande stilar och mönster. Moraklockan var född.

Foto: Bukowskis

I dag associerar nog många Moraklockor mer med ett visst estetiskt formspråk än med själva uret i sig. I Dalarna har det främst handlat om eleganta kurbitsmålningar som varierat efter målare och socken. Men liknande klockor har tillverkats även i andra delar av landet. I Ångermanland finns till exempel en variant av golvur med urverk från Mora, som går under namnet Ångermanlandsbrud.

Ur Företagshistoria 2022:2

Text: Sara Johansson

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *