När bryggerskorna organiserade sig

Kvinnans plats! Sthlms Kvinnohistoriska välkomnar alla till Münchenbryggeriet och sekelskiftets Stockholm. Här råder febril aktivitet när dalkullor brygger öl till de törstiga stockholmarna. I de framväxande svenska industrierna är många av arbetarna kvinnor. Förhållandena på fabrikerna är tuffa och fackföreningar växer fram för att kämpa för bättre villkor.

Men kvinnor och män arbetade ofta under vitt skilda villkor. Efter en omröstning startade bryggeriarbeterskorna på Münchenbryggeriet en egen facklig avdelning som stred specifikt för kvinnornas rättigheter på arbetsplatsen.

Möt bryggerskorna på Münchenbryggeriet och lär dig om avdelning 15 som kämpade för kvinnors rättigheter i arbetslivet i decennier.

Lyssna på poddavsnittet nedan:

Journalisten Sofia Neves intervjuar sociologen och historikern Eva Schmitz om bryggerskorna på Münchenbryggeriet och facklig kamp i 1800-talets Stockholm. Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.

Text och podd: Stockholms Kvinnohistoriska

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *