Neonskyltar

Neonskyltar har varit ett ljus i mörkret i över 100 år. Många av dessa vackra ljusskyltar finns kvar än i dag och är nu ett med husfasaderna, där den klassiska ljusreklamen når fotgängarna som bäst.

Marabou var en av de första hyresgästerna i Norra Kungstornet när det stod färdigt på Kungsgatan i Stockholm 1924. I Marabous arkiv har vi funnit ett kuvert märkt »Kungstornets neon« fylld med illustrationer. Kanske är det vackra hantverket tänkt som skisser för framtida neonskapelser?

I bilden nedanför arbetas det med en O’boy-skylt. Detta är troligtvis en del av vad som blev Marabous ljusreklam på Stureplan i Stockholm, som monterades upp 1965. I arkivet finns ännu fler bilder från arbetet med skyltarna.

Foto: Bruno V. Widén. Bild ur Mondelez Internationals arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria.

Marabou-skylten var en stor neonskylt på Bångska palatset vid Stureplan i Stockholm. Denna reklam för chokladtillverkaren Marabou tändes i december 1965 och plockades ner redan drygt fyra år senare. Marabou-skylten var Sveriges första ljusskulptur, där ljuset förflyttade sig med hög hastighet över skylten. Text och bild: Wikipedia

På den s.k. Thulefastigheten invid S:t Eriksbron i Stockholm monterades 1955 en ljusreklamskylt i neon för Tulo som löd ”Tag alltid Tulo” och föreställde trillande halstabletter ner för fasaden. I början av 1990-talet gick skylten sönder och ägaren Cloetta, en konkurrent till Marabou, bestämde att inte reparera skylten. Bildkälla ovan: minnenasjournal.nu och bild och text nedan: Wikipedia.

Ur Företagshistoria 2019:3

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *