Nils Persson

Nils Persson (1836–1916) föddes i Allerum utanför Helsingborg och började som 15-åring en köpmannakarriär som bodbetjänt i Helsingborg.

År 1860 öppnade Nils Persson en egen diversehandel. Två år senare började han sälja importerad guano, vilket användes som gödningsmedel och som blev en stor framgång. Detta ledde sedan vidare till grundandet av Guano- och Svafvelsyrefabriken 1872, tre år senare ombildad till Skånska Superfosfat- och Svafvelsyrefabriks AB. Företaget kom att kallas ”Fosfaten” och blev en mycket stor industri.

Fosfaten kom under Nils Perssons ledning att starta ett kopparverk i Helsingborg 1886 och 1891 tog han initiativ till att börja bryta kopparhaltig svavelkis i norska Sulitelma.

Nils Persson var medgrundare till flera viktiga industrier, bland annat Helsingborgs Ångtegelbruk 1873. Ett motiv för detta företag var att han ville försäkra sig om billigt och bra byggnadsmaterial till sina fabriker.

Sockerbruket i Helsingborg grundades av bland andra Petter Olsson och Nils Persson 1889. Fasaderna kläddes med gult tegel (”Olsasten”) från Olssons tegelbruk i Rögle och rött tegel (”Persasten”) från Perssons bruk i Helsingborg. Produktionen kom igång 1891 och företaget blev sedermera Helsingborgs största arbetsplats.

Persson utnämndes till nederländsk vice konsul 1875 och efterträdde Olsson som tysk konsul i Helsingborg 1894. Nils Persson blev majoritetsägare och ordförande för Ramlösa Brunn 1903. Han hade en rad andra uppdrag i näringslivet och politiken, bland annat ledamot av stadsfullmäktige 1877–1908 och av riksdagens första kammare 1898–1902. Nils Persson efterträdde Petter Olsson som stadsfullmäktiges ordförande 1904.

Fosfaten är än i dag en viktig industri i Helsingborg och heter sedan 1989 Kemira Kemi AB. Den ingår i finska Kemira-koncernen som är ett internationellt ledande vattenkemiföretag. Företagets produkter är inriktade på användning, återanvändning, recirkulation och återvinning av vatten.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *