Niss Oscar Jonsson

Niss Oskar Jonsson (1909-2002) var ungefär 15 år då han fick en idé. Han bodde i Malung i Dalarna, en ort där man länge tillverkat skinnvaror.

Niss Oskar upptäckte att det uppstod en hel del spill i form av små skinnbitar då olika produkter tillverkades. Kunde inte dessa bitar komma till någon nytta?

Niss Oskar började tillverka skidbindningar, skridskoremmar och delar till skidstavar av spillmaterialet. Och samma år som han fyllde 17 startade han ett företag kring denna verksamhet. Han satte sig på tåget och åkte ut på en säljresa. Då han kom till de stora varuhusen i Stockholm för att visa upp sina produkter, fick han så många beställningar att det uppstod leveransproblem. Senare förklarade Niss Oskar att framgångarna nog delvis berodde på att handlarna i Stockholm tyckte lite synd om honom. Han hade aldrig varit utanför hembygden och var inte van att tala annat än ett utpräglat malungsmål som nog var lite svårt att förstå nere i huvudstaden.

Skicklig företagare

Men Niss Oskar Jonsson var en skicklig företagare och han är den som mer än någon annan byggde upp Malung som industrisamhälle. ”Kungen av Malung” kallades han. År 2002 gick han bort, 92 år gammal.

Det företag Niss Oskar grundade 1926 lever vidare och är sedan flera årtionden världsberömt – inte för skinnprodukter utan för idrottsutrustning. År 1935 bytte Jonssons Fabrikers AB namn till Jofa. Företaget är i dag världsledande på ishockeyutrustning, en utveckling som inleddes genom att man 1963 fick världspatent på en hockeyhjälm. På 1970-talet började Jofa tillverka hockeyskydd. Företaget köptes av Reebok 2004 och 2012 upphörde tillverkningen i Malung.

Niss Oskar Jonsson med VM-hjälm        Produktbild, ishovkeyhjälm
Niss Oskar Jonsson med VM-hjälm                 Produktbild, ishockeyhjälm

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *