NK:s barnveckor

”Det gällde att alltid ha något som väckte uppseende för sig”, som en tjänsteman på NK uttryckte det. Och visst väcker detta gäng uppseende: en man och en kvinna på styltor som drar på en gigantisk barnvagn full med barn utklädda till bebisar. Så valde det anrika lyxvaruhuset Nordiska Kompaniet att marknadsföra sina Barnveckor under 1930-talet.

1930-talet var en epokdelare för NK, då man började marknadsföra sina varor mot en ny växande kundgrupp – yrkesarbetande förmögna kvinnor och via dem barnen. Barnkläder, sportartiklar, leksaker och inredningsprylar blev viktiga försäljningsartiklar. Från späd ålder till graven skulle man handla på samma ställe.

NK satsade även på kampanjerna för stora avdelningsgrupper, förutom ”barnveckorna”, ”modeexposéerna”,” generalrealisationerna” och liknande. Dylika kampanjer började man med redan på 1920-talet, men de utvecklades på 1930- och 1940-talen. Arrangemang med namn som Sommaren spelar upp, ”I ton med tonåren” och ”Tillbaka till skolan” avlöste då varandra.

Ur: Ögonblicket – 52 händelser ur Företagsminnen/ Företagsminnen 2011:1.

Bild och text: Margarita Feldman och Edward Blom

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *