Olle Westlund

År 1936 startade Olle Westlund (1916-96) ett litet företag i Hestra norr om Gislaved. Företaget tillverkade produkter i celluloid (genomskinlig plast), till exempel kartfodral och ansiktsskydd för motorcyklister.

De kom senare att bredda sortimentet till bland annat papiljotter i metall. Olle Westlund var en skicklig konstruktör och 1941 ingick han kompanjonskap med grosshandlaren Simon Brick som sedan två år var Westlunds största kund. Under andra världskriget blev det stor efterfrågan på kartfodral till militären. Fodralen häftades ihop med kantband och häfttängerna importerades från Tyskland. Men 1942 bombskadades den tyska fabriken så nu kunde man inte få några fler tänger därifrån.

I stället fick man börja tillverka egen häftutrustning. Företaget upptäckte snabbt att de var så bra att man kunde börja tillverka häftapparater för försäljning. År 1943 lanserades den första häfttången, Rapid 1. Året därpå presenterades Rapid 2, en av Olle Westlund konstruerad häftapparat för kontorsbruk.

Omfattande export

Produkterna fick snabbt genomslag på den svenska marknaden och när kriget var slut kunde Simon Brick få igång en omfattande export. Företaget var familjeägt till 1980. I samband med försäljningen lämnade Simon Brick och Olle Westlund företaget.

Isaberg Rapid är i dag ett internationellt framgångsrikt företag inom häftutrustning, allt från vanliga bordsapparater till utrustning som finns inmonterad i till exempel kopiatorer. Huvudkontoret och en stor del av tillverkningen finns fortfarande i Hestra.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *