Orrefors glasbruk

År 1916 knöts konstnären Simon Gate till Orrefors glasbruk och ett år senare kom Edward Hald. De skulle göra bruket till världsledande inom konstglas.

Orrefors järnbruk i Småland grundades 1726. Då nya metoder för stålframställning utvecklades i slutet av 1800-talet, slogs huvuddelen av de på sjö- och myrmalm baserade småländska järnbruken ut. Men bruken innehade ofta värdefulla skogstillgångar. Detta var anledningen till att virkeshandlaren Johan August Samuelsson köpte bruket 1897. För att nyttiggöra avfallet från skog och såg, anlades ett glasbruk 1898. Det utvecklades till ett medelstort glasbruk med tämligen ordinär profil.

År 1913 köpte Johan Ekman Orrefors. Han tillhörde den Ekmanska handelsdynastin från Göteborg och gjorde köpet därför att han ville använda dess skogstillgångar för att få ved till cellulosafabriken Ed i norra Småland. Ekman konstaterade att han nu fått ”sig ett litet glasbruk på halsen”.

Dekorslipning av
Dekorslipning av ”SILVIA” Designer: Ingeborg Lundin.

Konst av glas

Dessbättre var Ekman inte bara en framgångsrik affärsman utan hade även ett starkt kulturintresse. Det gjorde att Orrefors påbörjade en utveckling mot att bli en ledande konstindustri. Att Ekman saknade bakgrund i glasindustrin gjorde honom dessutom mindre bunden till dess traditioner och han kunde lättare tänka i nya banor.

Amor Vincit Omnia, gruppbild i Sepia. Designer: Efva Attling Foto: Carl Bengtsson
Amor Vincit Omnia, gruppbild i Sepia. Designer: Efva Attling

Konstnärer tar Orrefors ut i världen

År 1916 knöts konstnären Simon Gate till Orrefors och ett år senare kom Edward Hald. De skulle göra bruket till världsledande inom konstglas. Ekman hade goda kontakter till chefen för Röhsska konstslöjdsmuseet i Göteborg och Ekmans svärson var styrelseordförande i NK, vilket skapade goda kanaler till kultur och marknad.

Det internationella genombrottet för Orrefors kom vid en utställning i Paris 1925. Då var Johan Ekman död sedan sex år. Orrefors utvecklades till ett internationellt framstående konstglasbruk. Det blev 1990 en del av det nybildade Orrefors Kosta Boda AB. Orrefors glasbruk lades ner 2013.

Orrefors glasbruk exteriör.
Orrefors glasbruk exteriör.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *