Per Andersson

Per Anderson (1861–1942) föddes i Gunnarskog norr om Arvika i västra Värmland. Han utbildade sig till smed och hovslagare och kom att bli Arvikas ledande industrialist och kommunalpolitiker.

År 1885 startade Anderson en verkstad i Arvika som bland annat tillverkade plogar. Företaget fick 1916 namnet Arvikaverken och blev en av Europas största tillverkare av lantbruksmaskiner med en omfattande export. År 1960 köptes företaget av Volvo som slog samman det med sitt dotterbolag Bolinder-Munktell i Eskilstuna. I dag ingår företaget i Volvo Construction Equipment som bland annat tillverkar hjullastare i Arvika.

Per Anderson grundade även två andra företag som haft stor betydelse för Arvika. År 1897 grundade han Arvika Elektriska AB för att producera och distribuera elkraft i staden och dess omgivningar. Anderson grundade Thermiaverken 1923 för att tillverka kokspisar och varmvattenberedare. Företaget heter numera Thermia och tillverkar värmepumpar sedan 1973.

Per Anderson var också Arvikas ledande kommunalpolitiker och även ledamot av landsting och riksdag. Han tillhörde högerpartiets grupp av nykterhetsvänliga och frikyrkligt orienterade medlemmar.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *