Per-Olof Ahl

Mjölnarsonen Per-Olof Ahl hade varit en framgångsrik reseförsäljare för olika produkter då han 34 år gammal började sälja kappor till vrakpris i en källarlokal på Omvägen i Göteborg 1953.

Detta blev starten för företaget Kapp-Ahl. Per-Olof Ahls idé var att sälja kapporna till mycket lägre priser men med högre omsättning än i den övriga handeln.

Konkurrenterna gillade inte hans idéer. De försökte bland annat hindra tillverkare att leverera kläder till Kapp-Ahl – annars skulle den övriga handeln bojkotta tillverkarna. Per-Olof Ahl fick därför agera i smyg för att kunna få sina leveranser. I skydd av nattens mörker utväxlades kappor i skogarna utanför Göteborg.

  

Åkte på försäljningsturnéer

Kunderna var desto mer uppskattande till Kapp-Ahls låga priser. Ibland tog Ahl sin buss med kappor och åkte på försäljningsturné runt om i landet. Sedan startade han butiker över hela landet. År 1985 öppnade Kapp-Ahl den första utlandsbutiken i Basel, Schweiz och året efter lämnade Per-Olof Ahl vd-posten.

Per Olof Ahls bok Kappor till varje pris är en mycket underhållande stridsskrift som utgavs i flera upplagor på 1950- och 60-talen. Den lär vara spökskriven av journalisten Bengt Bedrup.

Kapp-Ahl 60-tal  Kapp-Ahl 70-tal
Bild 3. 60-tal
Bild 4. 70-tal

Kapp-Ahl 80-tal  Kapp-Ahl 90-tal
Bild 5. 80-tal
Bild 6. 90-tal

Omvägen i Göteborg.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *