Per Olof Söderberg

Per Olof (Pelle) Söderberg (1836–1881) föddes i en handlarfamilj i Åmål. Själv kom han att inleda sin yrkesbana inom de svenska järnbruken.

25 år gammal blev han smidesmästare vid Garpenbergs bruk. Detta bruk kom 1862 att ingå i Högbo Stål- & Jernverks AB (föregångare till Sandvik) som blev pionjärer med stål framställt genom bessemermetoden. Samma år anställdes Söderberg som reseförsäljare för att introducera det nya stålet på den svenska marknaden.

1864 inregistrerades grosshandelsfirman P Söderberg i Stockholm. Vid sidan av bessemerstål sålde den även järnvaror från andra svenska bruk. 1866 inträdde vännen Leonard Haak som kompanjon i firman som då bytte namn till Söderberg & Haak. Senare samma år gick dock Högboverket i konkurs och Söderberg & Haak förlorade därmed sin störste leverantör. Haak lämnade då sitt ägarskap i firman.

Skicklig affärsman

Per Olof Söderberg var en skicklig affärsman och när Fagerstas nya bessemerverk blev färdigt 1867 lyckades han förvärva rätten att sälja en stor del av Fagerstas stålprodukter och stångjärn i de nordiska länderna.

Pionjär på den svenska marknaden

Söderberg & Haak var den första grossisten för järn- och stålmanufaktur på den svenska marknaden och företaget kom att bli ledande då det gällde de svenska brukens avsättning på hemmamarknaden.

1947 blev Söderberg & Haak dotterbolag till Förvaltnings AB Ratos som i dag är ett private eqity-företag och Söderbergdynastins maktcentrum. Järngrossistverksamheten i Söderberg & Haak såldes 1979 till SSAB. Ratos har namn efter Ragnar (1900-1974) och Torsten Söderberg (1894–1960), barnbarn till P O Söderberg som båda hade ledande positioner i familjeföretaget.

Söderberg & Haak Maskin AB ägs idag av Mellbyg Gård AB.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *