Peter Alfred Stenberg

Peter Alfred Stenberg (1853–1941) föddes utanför Nybro i sydöstra Småland. Han tillhörde en familj som varit smeder i fem generationer.

P.A. Stenberg gick i smedlära hos sin far och när han var 21 år fick han lära sig göra glasformar av en formmakare i Vislanda. Därefter startade han med formtillverkning åt glasbruken i trakten.

År 1880 köpte Stenberg en egen gård där han drev lantbruk och verkstad med ett par anställda. År 1901 sålde han sin gård och köpte en nedlagd verkstad med gjuteri i Lindås vid Lyckebyån nära Emmaboda. Gjuteriet byggdes ut och antalet anställda växte. Stenberg tillverkade bland annat glasformar till glasbruken och gjutgods.

År 1912 bildades Lindås Gjuteri & Formfabriks AB av P. A. Stenberg och de fyra äldsta sönerna, Bernhard, William, Sigfrid och Tage. År 1917 överlät P.A. Stenberg driften åt sönerna.

Makarna Per Adolf Stenberg och Maria Stenberg med sina elva barn. De båda pojkarna med föräldrarna på trädgårdssoffan är Gustav (t.v.) och Ivar. De övriga barnen är från vänster; Arvid, Jon, Agne, Sigfrid, Bernhard, Tage, William, Karin och Erik. Bilden togs 1907. Bild och text: Lindås- Från by till samhälle, utgiven av ABF och PRO:s studiecirkel

Tage Stenberg, som verkade i företaget under hela sitt liv, bland annat som vd, var kvar som ägare till sin död 1968. Detta år såldes företaget till amerikanska ITT och det heter numera ITT Water & Wastwater.

Barnen till P.A. Stenberg och hans hustru Maria var mycket företagsamma. Dottern Karin Karlsson drev lanthandel i Lindås. Sigfrid Stenberg grundade AB Sigfrid Stenberg i Nässjö med Tage, Jon, Bernhard, Erik och Karins make Albert Karlsson som medägare. Företaget blev ett av Sveriges mest betydelsefulla företag för tillverkning och försäljning av maskiner för snickeri- och möbelindustrin. Företaget finns kvar i Nässjö men är inte längre familjeägt.

Bernhard Stenberg startade AB Stenbergs Maskinbyrå i Stockholm som sålde träbearbetningsmaskiner. Han låg bakom konstruktionen av Stenbergshyveln som var en mångsidig maskin lämpad för mindre företag. Företaget övertogs sedermera av AB Sigfrid Stenberg. Bernhard drev även en verkstad i Ljusfallshammar i Östergötland som tillverkade hyvelmaskiner.

Gustaf Stenberg köpte tillsammans med några bröder ett företag i Sundsvall, Fröberg & Sjöberg, med maskin- och bilförsäljning på programmet. Maskinförsäljningen såldes sedermera till AB Sigfrid Stenberg.

Jon Stenberg startade Jon Stenberg AB i Lindås för försäljning av verktyg och maskiner för träbearbetningsindustrin. Företaget blev ett av de större i landet inom sin bransch och är fortfarande ett familjeföretag – nu i tredje generationen. Erik Stenberg köpte Stema Trä & Byggservice samt Husinrede Snickerifabrik i Emmaboda.

William Stenberg köpte Gullaskrufs glasbruk nordväst om Nybro, som han utvecklade till ett av de tekniskt och konstnärligt ledande i landet, framförallt inom pressglas.

Två av bröderna, Arvid och Ivar Stenberg, kom att engagera sig i A K Eriksson i Mariannelund.

Dela med dig av dina tankar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *